Home / Stiri / Phil Hogan, sustine eliminarea cotelor de lapte

Phil Hogan, sustine eliminarea cotelor de lapte

In mai putin de doua zile va intra in vigoare directiva europeana prin care sunt eliminate cotele pentru lapte pe teritoriul Uniunii Europene. In acest context comisarul european pe probleme de agricultura Phil Hogan a asigurat producatorii din Uniunea Europeana ca eliminarea cotelor va fi benefica atat pentru producatori cat si pentru consumatori. In discursul sustinut pe 26 martie acesta declara: “Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, piața va fi singura care va determina cât lapte trebuie produs în Europa. Situația de astăzi este complet diferită de cea din 1984, când au fost introduse cotele, sectorul laptelui este mult mai orientat spre piață acum. Nu mai avem munți de unt și lacuri de lapte în depozite”.
Domnul Hogan a mai completat ca piata actual nu incurajaza productia excesiva de lapte. Producatorii de lapte din UE sunt suficienti de competitivi pentru a putea exporta 11% din totalul productiei, fara a beneficia de vre-o subventie.  Cercetatorii din domeniul economic preconizeaza o crestere a consumului de produse lactate cu aproximativ 2% anual, astfel ca pana in 2030 aproximatv 60% din populatia totala a globului isi va permite sa cumpere lapte. Acesta a dat exemplu productorii de lapta din Uniunea Europeana care in perioada 2010-2014 au exportat cantitati de lapte de doua ori mai mari fata de anii trecuti in Corea de Sud: “Producția Uniunii a crescut cu aproximativ 5% în 2014, ritmul încetinindu-se spre sfârșitul anului, așa că nu se așteaptă o creștere majoră pe termen scurt”.
Phil  Hogan a anuntat ca reprezentantii Uniunii Europene sunt pregatiti sa intervina politic daca cumva se observa vre-un dezechibilru sau vre-o amenintare pe piata laptelui si a produselor lactate. Acesta a aminitit ca printre masurile ce vor putea fi luate se numara ajutoarele de tip PSI, plati directe catre agricultori sau alte tipuri de sprijin.

Ministrul Agriculturii se va intalni cu reprezentantii fermierilor
Fermierii afiliati Federatiei Agrostar ies in strada

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit