Plantarea capsunului de vara, soiurile Kimberly, Elianny si Alba

Pentru a beneficia de productie maxima de pe urma culturii de capsun in Romania se practica tot mai mult plantarea capsunului in lunile iulie-august, cu plante pastrate in conditii speciale. Acest tip de plantare a capsunului in lunile de vara are numeroase beneficii: productie din primul an de la infiintarea culturii; plantele au o dezvoltare mai buna, rezistenta mai ridicata la temperaturi scazute; productia de toamna se poate obtine la 60-70 de zile dupa plantare; recuperare rapida a investitiei; plantele au radacini bine dezvoltate si sunt mai putin afectate de boli; fructele au aspect placut, sunt mari si sunt calitative.

Soiurile de capsun recomandate pentru cultura de vara sunt Kimberly, Elianny si Alba.

Soiul de capsuni Kimberly este nou licentiat dar este foarte solicitat de cultivatorii de capsun. Are avantaje economice ridicate, fructele sunt calitative si foarte atractive datorita dimensiunilor mari si gustului placut. Planta are vigoare medie, este sanatoasa si foarte rezistenta la ger si boli. Este un soi autofertil, care produce capsuni mari de aproximativ 30 grame, foarte aromate, ferme si rezistente la transport si depozitare.

Capsunii Elianny, fac parte din soiurile de elita foarte cultivate in Uniunea Europeana. Plantele viguroase au rezistenta ridicata la ger si boli provocate de virusuri, bacterii sau ciuperci. Fructele sunt ferme, mari au gust dulce placut si aroma intensa. Fructele rezita foarte bine la transport si depozitare. Soiul Elianny are flori autofertile.

Soiul de capsun Alba este foarte cautat datorita fructelor de calitate superioara. Planta este viguroasa, are sistem radicular bine dezvoltat si fructe mari foarte apreciate pentru consum in stare proaspata. Capsunii sunt fermi foarte aromati si gustosi. Palantele din soiul Alba se dezvolta foarte bine in cultura din camp dar si in cultura din sera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *