Home / Stiri / Plantarea legumelor in gospodarie – rosii si ardei

Plantarea legumelor in gospodarie – rosii si ardei

A inceput sezonul de primavara, si odata cu acesata a inceput si munca de pregatire a gradinii de legume. Pentru familiile ce au pamant disponibil si doresc sa creasca rosii si ardei in gospodarie este bine sa tina seama de cateva sfaturi oferite de specialistii in legumicultura.

In cazul in care dispuneti de sere cu sisteme de incalzire functionale pe timp de iarna insamanterea pentru rosii si ardei se face la mijlocul lunii ianuarie. Pentru cei ce doresc sa cultive aceste plante direct in gradina, se recomanda procurarea de ladite din plastic cu alveole, care vor fi umplute cu turba. Domnul Costel Dumitraşcu, legumicultor din judetul Olt, ne recomanda sa plantam semintele de ardei si rosii in turba deoarece plantele rasar mai repede. Acesta ne-a explicat ca tavitele se vor umple cu turba pana la jumatate, in fiecare alveola se va aseza cate o samanta, peste care se va aduga turba, se va tasa usor apoi se va adauga apa. Din momentul in care au fost insamantate, semintele de rosii au nevoie de 7-8 zile pentru a incolti, iar cele de ardei 12-14 zile. Domnul Dumitrascu ne-a informat despre necesitatile de udare a acestor plante: „Cantitatea de apă variază în funcţie de temperatura din seră. Dacă este prea cald răsadurile se usucă mai repede şi atunci trebuie udate mai des. Cât sunt mici nu au nevoie de foarte multă apă, dar totuşi trebuie urmărite. Dacă în prima fază nu le-ai dat apă când trebuie şi pleacă colţul, acesta se usucă. Noi le udăm la 3-4 zile“. Urmatorul proces este acela de mutare a plantutelor in vase mai mari, pentru ca radacinile si rasadurile sa se dezvolte armonios. Acest procedeu se faca cand plantele au aproximativ trei saptamani de la incoltire, si consta in scoaterea plantelor din alveole, cu tot cu turba, fara a se umbla la radacini, si plantarea acestora in vase cu diametru mai mare.

Plantarea efectiva a rasadurilor de rosii se recomanda sa fie efectuata cand planta are aproximativ 55-60 de zile de la incoltire. Este foarte important sa se tina cont de conditiile de climatice, temperatura minima a solului pentru cresterea rosiilor si a ardeilor este de 12-13 grede celsius, iar cea din atmosfera este de 20-22 de grade. In procesul de plantare a rosiilor si ardeilor in gradina Costel Dumitraşcu spune că „legumele pot fi plantate în sol folosindu-se o folie neagră. Aceasta are rolul de a ţine în frâu buruienile, dăm mai puţin cu sapa, menţine mai mult umezeala în sol şi se previne apariţia bolilor. Practic, se dă gaură în această folie şi se plantează legumele la 35-37 cm una de alta cu distanţă de 40 cm între rânduri, menţinând o potecă de 80-90 cm.“

MADR va acorda subventii de 800 de euro/ha pentru cartofi
Conditii de crestere a puilor de prepelita

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit