Plantarea si ingrijirea pomului de cires

Ciresul este un pom fructifer foarte raspandit in intreaga lume. Creste repede, este senzational cand infloreste si produce primele fructe proaspete din an. Acestea prin continutul ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti sunt obiectul a numeroase activitati comerciale.
Pomul de cires este originar din zona cuprinsa intre Marea Neagra si Marea Caspica de unde s-a raspandit in intreaga lume. Acesta prefera solurile luto-nisipoase, care nu retin cantitati mari de apa. Se dezvolta foarte bine in spatiile insorite, nu va da rod bun daca este plantat in zone cu alti pomi care l-ar putea umbri.
Altoiul de cires trebuie plantat toamna, in septembrie. Pomisorul ales trebuie sa aiba radacinile sanatoase, bine dezvoltate. Locul stabilit pentru plantare trebuie sa fie insorit, la o distanta rezonabila de alti pomi. Groapa sapata va fi suficient de mare, pentru ca radacinile sa fie asezate confortabil. Pamantul scos va fi asezat de o parte si de alta a gropii. In aceasta se va adauga un strat de pietris (pentru a nu retine apa), un strat de compost, dupa care se va aseza ciresul. Radacinile vor fi rasfirate, peste acestea se va aseza strat de pamant (de langa groapa) alternat cu strat de compost. Se va tasa usor cu piciorul pamantul din jurul tulpinii apoi se va uda cu o cantitate generoasa de apa.
Pentru intretinerea pomului de cires se vor efectua lucrari de curatare anuale, taieri pentru formarea coroanei, taieri pentru aerisirea coroanei, lucrari de combatere a ciupercilor si daunatorilor. In anotimpurile ploioase pe frunzele ciresului pot aparea ciuperci. Cel mai des intalnit daunatori este musca cireselor, care poate fi combatuta prin stropire cu solutie de  ceai de absint.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *