Plantatiile de catina din Romania in continua expansiune

Datorita proprietatilor miraculoase ale fructelor de catinia s-a sesizat si un interes tot mai mare pentru exploatarea acestei plante. In Romania exista deja, 7,5 hectare de teren cu catina crescuta in regim ecologic, in comunele Pastraveni, Petricani si Dochia, si sunt in curs de infiintare alte plantatii cu catina ecologica la Raucesti, 3 hectare, si in comunele Dobreni si Margineni cate 20 de hectare.

Acest interes tot mai mare pentru catina s-a constatat pe pietele Uniunii Europene, datorita continutului bogat al fructelor in vitamina C, in industria alimentara observandu-se incercarea de inlocuire a vitaminei C, provenita din surse sintetice cu vitamina C, provenita din surse naturale.

Si marii producatori din industia farmaceutia cauta constant sa aduca in productie cantitati tot mai impesionante din aceste fructe, folosite in obtinerea medicamentelor cu efecte in combaterea bolilor din sezonul rece.

Arbustiul de catina creste pana la 5-6 metri inaltime, principalele parti utilizate in industrie sunt fructele de catina, cre sunt foarte bogate in vitamina C, uleiuri si antioxidanti. Preparatele din catina sunt utilizate in tratarea afectiunilor sistemului imunitar, tratarea afectiunilor pielii, sau afectiunilor de sezon.

In Romania plantatiile de catina au inceput sa o afacere odata cu masurile luate de stat pentru incurajarea agriculturii bio, astfel ca dupa ce producatorii intra in posesia certificatelor bio a culturilor, beneficiaza de fonduri europene pentru procesarea fructelor. Afacerea este una durabila, intrucat o plantatie cu arbusti de catina, daca este bine ingrijita poate rezista pana la 20-25 de ani, astfel ca nu necesita investitii constante si anuale in plantarea arbustilor, ci doar in intretinerea lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *