Home / Diverse / Plante exotice aclimatizate in Romania

Plante exotice aclimatizate in Romania

Specialistii horticoli spun ca datorita modificarilor climatice din ultimii ani, Romania a devenit o tara cu un potential ridicat pentru culturile de plante exotice precum goji, smochin, kiwi, lufa,  kiwano sau karela (insulina vegetala).

Fermierii din tara noastra s-au orientat si au dezvoltat plantatii de goji, smochin sau kiwi, care produc fructe cu importanta economica deosebita. In ultimul timp numerosi agricultori au inceput sa faca cercetare cu privire la infiintarea culturilor de lufa,  kiwano si karela.

LUFFA CILINDRICA – BURETE VEGETAL apartine familiei Cucurbitaceae, la noi inca este cunoscuta ca planta decorativa, si mai putin pentru importanta agricola. Luffa este originara din India si din 2010 este aclimatizata si in Romania. Planta este viguroasa si inalta, frunzele pentalobate sau septalobate au culoare verde intens iar florile mari au culoare galben stralucitor si infloresc din luna mai pana in octombrie. Fructele se matureaza esalonat, au forma lunguiata si se pot consuma precum fructele de dovlecei. Cultura de luffa poate fi infiinatata dupa ce trece pericolul brumei si prefera solurile bogate in nutrienti organici.

KIWANO, castravetele tepos, este originar din Africa si se poate cultiva foarte usor in zonele in care se cultiva castravetele. Plantele de KIWANO au cerinte asemanatoare de sol si temperatura cu ruda sa castravetele. Se cultiva pentru fructul bogat in apa, vitamine si substante minerale. Coaja este galben-portocaliu, cu numeroase protuberante, “cornite”. Pulpa este fina, aromata cu gust dulce-agrisoar. Se cultiva in luna aprilie, in zone liminoase dupa ce a trecut pericolul brumelor, planta este pretentioasa la temperatura si apa.

Karela, CASTRAVETELE AMAR SAU INSULINA VEGETALĂ, este originar din Asia de sud. Karela este cultivata pentru frunze si tulpini care sunt utilizate la obtinerea de ceaiuri, si pentru fructele bogate in vitamine care pot fi consumate in stare proaspata sau in conserve si sucuri. Planta este  pretentioasa faţă de factorii de mediu.

Cultura dovleacului Styrian
Cultura plantelor exotice in Romania

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit