Home / Plante medicinale / Plante medicinale – Sunatoarea, Hypericum perforatum L.

Plante medicinale – Sunatoarea, Hypericum perforatum L.

Sunatoarea este o planta medicinala ierboasa perena.  Sunatoarea are actiune farmacodinamica ridicata si poate fi utilizata in tratarea unor afectiuni hepatice, tulburari ale motilitatii cailor biliare, are actiune antispastica, este recomandata in tratarea colitelor si a colicistopatiilor. Totodata este un bun cicatrizant si dezinfectant, este utilizata in tratarea plagilor purulente si a arsurilor.

Contine ulei volatil in partile aeriene si in flori; derivati polifenolici, rutozid si cvercetol, acid cafeic si clorogenic; tanin de natura catehica, colina, carotenoide, saponine, acid ascorbic, nicotinic si valerianic, si este foarte bogata in saruri minerale.

In tara noastra se regaseste in flora spontana dar si in cultura. Planta prezinta amplitudine ecologica mare si are pretentii reduse fata de factorii de mediu.  Se dezvolta bine intr-un regim hidric sarac in precipitatii, chiar arid dar si in regim de precipitatii bogate.

Planta are pretentii ridicate fata de luminozitate, si se dezvolta mai bine in conditii de semiumbra. Nu are pretentii ridicate de temperatura, dezvoltandu-se bine si in conditii de temperatura joasa dar si in perioadele de arsita. Suporta bine solurile acide, bazice, afanate cu continut ridicat de azot.

Sunatoarea este raspandita in flora spontana in zonele de campie, deal si subalpine in Transilvania, (judetele Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Caras-Severin, Harghita, Hunedoara, Maramures, Salaj, Suceava), Muntenia (Arges, Buzau, Dimbovita, Ilfov), Oltenia (Gorj, Mehedinti, Olt), Moldova (Bacau, Botosani, Neamt, Suceava) si Dobrogea (Tulcea). Pentru cultura organizata de sunatoare sunt recomandate zonele din judetele: Cluj, Salaj, Dimbovita, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Botosani, Mehedinti, Neamt, Suceava, Vrancea.

In cultura sunatoarea da rezultata bune daca este cultivata dupa o prasire timpurie ingrasata. Este pretentioasa fata de buruieni in special in primele faza ale vegetatiei. Se recomanda utilizarea ingrasamintelor naturale ce sporesc productia cu 25-30%.

In primul an de cultura se pot aplica doua-trei prasile, si una-doua pliviri pe rand. Dupa recoltarea partilor aeriene cultura trebuie prasita obligatoriu pentru a mobiliza terenul si a stimula cresterea recoltei a doua. Recoltarea se poate face cu secera, coasa sau cositoarea mecanica.

cultura de sunatoare, planta medicinala

Cultura plantelor medicinale. Musetelul ( Matricaria chamomilla )
Ridichea neagra de iarna

About Natalia p

Check Also

Ghimpe, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ghimpele (Xanthium spinosum) este o buruiana din flora spontana din Europa, Africa, Asia si America …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit