Home / Plante medicinale / Plante medicinale. Tehnologia de cultura a Valerianei

Plante medicinale. Tehnologia de cultura a Valerianei

Valeriana officinalis L este o planta erbacee din familia Valerianaceae, cunoscuta in popor si sub numele de odolean, navalnic, gusa-porumbelului sau iarba-pisicii.

Planta are efecte terapeutice deosebite si este intens utilizata in industria farmaceutica sub diferite forme: tincturi, pulbere, infuzie, baie, comprimate, etc.

Valeriana este cunoscuta pentru efectul sedativ puternic. Are actiune asupra sistemului muscular, relaxand musculatura interna si externa. Este utilizata in tratarea gastritelor, a spasmelor gastrointestinale si a crampelor in timpul menstrelor. Este utilizata in tratarea depresiei si anxietatii dar si pentru tratarea simptomelor sindromului colonului iritabil.

Tehnologia ce cultura a Valerianei

Plantele premergatoare sunt cerealele paioase, mazarea, macul, coriandru. Nu se recomanda monocultura.

Terenul trebuie eliberat devreme, pentru ca cultura de valeriana se dezvolta vine la temperaturi scazute. Semintele incep germinarea la +5 grade celsius, iar planta se dezvolta impecabil la 20 grade celsius. Plantele nu sunt pretentioase si suporta bine perioadele cu temperaturi negative dar si pe cele cu umiditatea scazuta. Culturii de valeriana ii priesc solurile profunde, bogate in humus, usor nisipoase, dar permeabile.

Pregatirea solului se realizeaza prin aratura meticuloasa cu plugul si grapare temeinica. Patul germinativ trebuie sa fie bine maruntit si foarte bine nivelat. Semanatul se realizeaza primavara devreme (martie) cu semanatoarea sau combinatorul la 1-2 cm adancime. Densitarea recomandata este de 20-30 plante pe metru patrat.

Cultura poate fi fertilizata cu N, P, K in raport de 1 :1.3 :1 (1=60 kg s.a / ha). Poate fi utilizat si gunoiul de grajd bine descompus, asociat cu mici doze de N, P, K.

Lucrarile de intretinere specifice sunt plivitul, raritul plantelor urmate de prasile manuale sau mecanice. Udarile trebuie repetate pentru a mentine o umiditate a solului constanta de 65-80%.

Se pot aplica tratamente de combatere a bolilor si daunatorilor doar in cazul in care se observa atac avansat al acestora!

Recoltarea rizomilor de valeriana se realizeaza mecanizat toamna, cand planta atinge maturitatea.

valeriana, planta medicinala

Coada soricelului, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii
Importanta economica a plantelor aromatice. Tipuri de plante cultivate in Romania – II

About Natalia p

Check Also

Ghimpe, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ghimpele (Xanthium spinosum) este o buruiana din flora spontana din Europa, Africa, Asia si America …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit