Home / Diverse / Plosnita cerealelor, informatii generale, combatere

Plosnita cerealelor, informatii generale, combatere

Plosnita cerealelor este o insecta care ataca marile culturi de cereale, si la sfarsit de sezon, in lunile septembrie- octombrie. Produc in cazul unui atac puternic pagube insemnate cantitativ si calitativ. Boabele de cereale afectate isi reduc greutatea hectolitrica si capacitatea germinativa.
Adultii au corpul oval, de 1,1-1,3 cm, si culoare verde. Pe capul triunghiular au fixate antenele formate din cinci articule. Scutelul este foarte dezvoltat egal in lungime cu abdomenul, cu o carena in partea mediana si cu doua puncte galbui la baza. Oul este oval si verde, dar se inchide la culoare pe masura ce se dezvolta embrionul. Larva seamana cu adultul, doar ca are dimensiuni mai reduse si aripi rudimentare.
Plosnita cerealelor dezvolta o generatie pe an; ierneaza ca adult in liziera pomilor din apropierea culturilor sau sub ierburi. Dupa ce temperatura depaseste 10 grade plosnita iese din starea de veghe si isi incepe activitatea, pe gramineele crescute spontan, apoi avanseaza si invadeaza culturile. Perioada maxima de dezvoltare si de atac se inregistreaza in general in luna mai. Dupa perioada de hranire intensa si maturitate sexuala, plosnitele ceerealelor depun oua din care ies larvele in 8-10 zile. Pana la maturare (30-40 de zile) se hranesc intens si naparlesc de patru- cinci ori. Adultii din noua generatie sunt maturi la sfarsitul lunii iulie, acestia se hranesc pana in august- septembrie, dupa care intra in hibernare.
Aparitia in masa a larvelor este un moment potrivit pentru a se aplica tratament chimic de combatere a cestor daunatori. In situatiile unor temperaturi ridicate, atat adultii cat si larvele sunt agresive si ataca intens culturile de cereale. Pentru combaterea plosnitei cerealelor se pot aplica solutii de:
NOVADIM PROGRESS   3,0 lt/Ha   (s.a.-dimetoat-400 g/l)
PYRINEX QUICK   1,0 lt/Ha   (s.a.-clorpirifos 250 g/l+deltametrin 6 g/l)
BISCAYA 240 OD   0,20 lt/Ha   (s.a.-tiacloprid 240 g/l)
ACTARA 25 WG   0,07 Kg/Ha   (s.a.-tiametoxam-25%)
MAVRIK 2 F   0,20 lt/Ha   (s.a.-tau-fluvalinat 240 g/l)
CALYPSO 480 SC   0,1 lt/Ha   (s.a.-tiacloprid 480 g/l)
La aplicarea tratementelor personalul trebuie sa respecte toate  dozele recomandate, normele fito-sanitare si de protectie a muncii.

Fertilizarea culturii de pepene verde
Efectuarea corecta a prasitului mecanic la porumb

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit