Home / Stiri / PNDR 2014-2020 urmareste diversificarea economiei rurale

PNDR 2014-2020 urmareste diversificarea economiei rurale

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, vine cu doua sub-masuri, prin care se urmareste diversificarea economiei rurale.
Sub-masura 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale” si Sub-masura 6.4 „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”.
Prin aceste sub-masuri sunt sprijinite microintreprinderile si intreprinderile mici din sectorul non-agricol. Se urmareste dezvoltarea serviciilor si crearea de locuri de munca in spatiul rural, dezvoltarea activitatilor non-agricole existente. Sunt vizati fermierii care doresc sa isi sporeasca veniturile din activitati non agricole.
Fermierii vor putea accesa fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea de pensiuni agroturistice. Conform sub-masurii 6.2 doritorii vor beneficia de maximum 50.000 de euro, pentru achizitionare de teren si prestarea de servicii agroturistice de cazare. Cu banii proveniti prin aceasta sub-masura nu se vor putea achizitiona utilaje agricole.
Cu privire la datele pe care trebuie sa le contina dosarul, David Eugen Popescu, directorul general al AFIR a precizeazat: “Este necesar ca planul de afaceri sa contina cel putin urmatoarele informatii si date: situatia economica initiala a solicitantului – fie el fermier sau membru al gospodariei, fie microintreprindere sau intreprindere mica; etapele si obiectivele pentru dezvoltarea noilor activitati ale solicitantului; detalii privind actiunile necesare pentru dezvoltarea activitatilor solicitantului, cum ar fi investitiile, formarea sau consilierea”…„Spre deosebire de vechiul program, prin PNDR 2014-2020 se va acorda finantare doar daca atat sediul social, cat si punctul de lucru sunt situate in spatiul rural si, de asemenea, daca activitatea pentru care se solicita finantare se va desfasura exclusiv in spatiul rural. In acelasi timp, trebuie avut in vedere ca cel putin 80% dintre noii angajati trebuie sa aiba domiciliul stabil in spatiul rural. Locurile de munca pentru noii angajati trebuie sa fie prevazute cu norma intreaga. Agropensiunile vor trebui sa aiba capacitatea maxima de 8 camere si un standard de calitate de minimum o margareta”.

Hranirea puilor de curca in gospodarie
Ciobanii vand carnea de miel cu 22-25 lei/kg, dar preconizeaza o majorare a preturilor

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit