Home / Flori de gradina / Ponturi pentru amenajarea unei gradini de flori

Ponturi pentru amenajarea unei gradini de flori

Ideal ar fi sa gandim amenajarea gradinii inainte de a planta florile, vestea buna este insa ca in fiecare primavara avem ocazia de a o lua de la zero, atat cu decoratiunile, cat si cu florile iar daca aceasta activitate va da batai de cap, atunci randurile de mai jos au fost scrise tocmai pentru dvstra.

Ai nevoie de un plan

Daca vrei sa iti iasa ceva organizat atunci ar fi bine sa faci lucrurile ca la carte. Poti chiar sa iei o foaie de hartie si sa faci o schita despre cum ai vrea sa arate gradina ta, sau poti sa alegi alta metoda, important e ca pentru tine sa fie foarte clar ceea ce vrei sa obtii in final.

Acest plan va trebui sa fie unul realist, adica sa tina seama atat de bugetul pe care il aveti disponibil, cat si de marimea spatiului existent. In acelasi timp, mai ales daca vorbim de un spatiu restrans, amenajarile nu ar trebui sa compromita calitatile gradinii (de exemplu un monuent de piatra prea mare intr-o gradina prea mica va lua din spatiu si va produce un con de umbra).

Achizitionarea materialelor necesare

Odata ce v-ati decis asupra felului in care doriti a arate gradina, puteti trece la pasul urmator si anume la achizitionarea materialelor necesare.

In aceasta categorie intra atat eventualele materiale de constructie, unelte de gradinarit dar mai ales materialul genetic, adica bulbii/semintele florilor pe care doriti sa le plantati.

Este un pas important asupra caruia merita sa zabovim putin.

Bineinteles ca cel care primeaza este gustul personal, insa dincolo de acest aspect, aproape intim, ar trebui sa tineti seama de faptul ca plantele au o inflorire sezoniera iar daca vreti sa aveti o gradina plina de culoare din primavara pana la inceputul iernii, atunci ar trebui sa va orientati spre o paleta larga de plante, astfel incat, sa acopere intregul sezon de vegetatie.

De exemplu, puteti opta pentru ghiocei, zambile, unul sau doi pomi fructiferi (caisi sa zicem), in masura in care spatiul va permite. Aceste plante vor inflori primavara, la inceputul vegetatiei, cand florile lor vor trece, cele ale lalelelor, crinilor, liliacului, brumarelelor sau petuniilor le vor lua locul pentru toata durata verii.

In fine, cand si acestea vor trece, trandafirii, crizantemele, fuchsia sau frezia vor avea grija ca gradina sa ramana plina de culoare chiar pana la caderea primei zapezi.

Pentru a nu lasa impresia unor goluri, este indicat ca florile care infloresc in anotimpuri diferite sa fie plantate relativ aproape unele de altele, astfel incat nicio portiune importanta din gradina sa nu ramana complet lipsita de flori pe parcursul unuia dintre cele 3 anotimpuri propice vegetatiei.

De asemeni, daca spatiul o permite, ar fi ideal daca puteti planta si unul sau doua conifere, astfel incat gradina sa aiba tot timpul anului o pata de verdeata.

Daca insa doriti un aspect mediteranean, atunci, din primavara pana in toamna, puteti muta in gradina cateva ghivece cu citrice.

Ca o regula generala, gradinile inguste se amenajaza pe lungime, pentru a maximiza impresia de spatiu iar cele suficient de mari pot fi punctate in centru cu un monument care poate fi orice, de la o fantana arteziana, pana la o statuie in stil antic sau chiar o simpla piatra amplasata strategic.

In rest ideile de design si amenajari sunt nenumarate, important fiind sa gasim acele elemente care se pliaza cel mai bine pe gusturile si perceptiile noastre vizavi de definitia frumosului, gusturi care fara doar si poate sunt subiective…

Banutei, paralute sau bumbisori - Bellis perenis - plantare, ingrijire si inmultire
Cultivarea lalelelor

About Cristina P

Check Also

Paralute flori de gradina rosii si roz bellis perennis

Banutei, paralute sau bumbisori – Bellis perenis – plantare, ingrijire si inmultire

Banutei, Bumbisori, Paralute – Bellis perenis sunt flori originare din zonele nordice, fiind rezistente la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit