Home / Cresterea animalelor / Porcii vietnamezi, rasa productiva si avantajoasa

Porcii vietnamezi, rasa productiva si avantajoasa

Porcii vietnamezi sunt originari din sud-estul Asiei, sunt animale de talie relativ mica, cu picioare scurte, urechi mici si drepte, coada scurta si dreapta. Scroafele sunt corpolente si au talie mai mica fata de masculi. Porcii au randament foarte bun la taiere, peste 70% carne la carcasa.

Rasa Co, creste in centrul Vietnamului, ajunge la greutarea de 45 de kilograme. Mai sunt numiti si miniaturi, se adapteaza repede la conditiile de climatice, pot trai in zone montane dar si in zonele de ses si campie. Sunt animale mai rezistente la boli, fata de alte rase.

Rasa I, este originara din nordul Vietnamului. Este cea mai comuna rasa si ajunge la maturitate la 100 kg. Masculii sunt mai mici fata de femele, au botul scurt si fruntea ingusta, pielea zbarcita si abdomenul proeminent. Femelele fata aproximativ 8-10 purcei, care in doua luni ajung la 5kg.

Din nordul Vietnamului, provine si rasa Mong Cai, ale carei exemplare ajung la 100-120 de kilograme.

Dintre avantajele cresteii porcilor vietnamezi amintim: precocitate ridicata, ajung la maturitate sexuala la patru lui; imunitatea ridicata la boli, fata de alte rase de suine; rezistenta la conditii climatice mare; fecunditate mare (dupa prima fatare numarul de pui este de 8-10); productivutate mare ( la zece luni ajung la 50-60 kg); consum redus de alimente si conversia buna a furajelor; procenul de deseuri la sacrificare mic de 12%; carnea este scazuta in colesterol si bogata proteine.

Principalele rase de porci de carne crescute in Romania
Boli virale la iepuri

About Natalia p

Check Also

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit