Home / Cereale / Porumb hibrid semitimpuriu

Porumb hibrid semitimpuriu

Porumbul este o cereala originara din America de Sud, care s-a raspandit rapid in perioada marilor descoperiri geografice. Planta este intens cultivata datorita calitatilor alimentare si furajere ridicate. Cultura de porumb prezinta si numeroase avantaje: da productii mari, recoltele sunt sigure, plantele sunt rezistente la seceta, au mai putini daunatori fata de alte cereale. In tara noastra culturile de grau si porumb reprezinta 80% din productia de cereale. Porumbul este utilizat ca nutret pentru animale (concentrat sau masa verde), in scop alimentar si industrial este utilizat proaspat si pentru obtinerea de: malai, amidon, glucoza, alcool si izomeroza.
In Romania sunt cultivate soiuri de porumb hibride, pentru ca au productivitate ridicata, valorifica  bine ingrasemintele si apa de irigatie, suporta o densitatea mare, sunt  rezistente la seceta, la boli, la daunatori, la cadere si se pot recolta mecanizat.
Soiul FAO 300 – HIBRID TRILINIAR, de porumb semitimpuriu are numeroase avantaje: se poate cultiva in toate zonele tarii, inclusiv in zona a II-a din Moldova, boabele obtinute au calitati nutritive ridicate ( amidon – 70%, proteina – 10,3%, ulei – 4,9%), numarul de zile de la semanat la recoltat este relativ scurt 110-115, potentialul de productie este ridicat ( peste 13t/ha).
Hibridul CEDA, FAO 320 – HIBRID TRILINIAR, este de asemena un soi ameliorat, rezistent si productiv. Acest soi se dezvolta foarte bine in zonele din sud si est ale tarii. Adancimea de semanat recomandata este de 4-6 cm, iar densitatea pe ha este de 67000 de boabe. Este un soi semitimpuriu foarte productiv, cu bob de culoare galben intens si proprietati nutritiva inpresionante (continut de amidon – 70,1%, continut in proteina – 9,55%, continut de ulei – 4,37%). Este cultivat pentru productia de boabe si pentru siloz.
Alte soiuri de proumb hibrid cultivat cu succes in tara noastra sunt: FAO 340 – HIBRID SIMPLU, FAO 360 – HIBRID SIMPLU, DALMAC (ZP 434), TOPOLA (ZP 555), ZP 560.

Ingrijirea culturii de floarea-soarelui
Lucrari de intretinere la graul de toamna

About Natalia p

Check Also

Graul, Triticum aestivum – soiuri rezistente la seceta

Graul este cea mai cultivata planta de pe pamant si are pondere alimentara foarte ridicata. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *