Home / Diverse / Preincoltirea tuberculilor de cartof timpuriu. Soiuri de cartof timpuriu

Preincoltirea tuberculilor de cartof timpuriu. Soiuri de cartof timpuriu

lucrari de iarna, fortarea tuberculilor

Luna Februarie este cunoscuta de catre fermieri ca fiind “luna rasadurilor”, asta pentru ca pe toata durata sunt pregatite rasadurile si materialele de plantare pentru culturile timpurii.

In vederea pregatirii tuberculilor de cartof timpuriu pentru plantat, trebuie executate cateva lucrari specifice:

dezinfectarea tuberculilor de cartof, prin imbaiere,  cu solutie de formalina;
asezarea tuberculilor in ladite pentru fortare;
stivuirea laditelor in spatiul special amenajat pentru fortare.

Pentru a asigura o buna vegetare este necesar ca spatiul pentru fortare sa respecta cateva reguli: temperatura de 12-18 grade celsius, umiditatea aerului sa fie constanta de 85-90%, durata de fortare de aproxmativ 30-40 de zile.

Pe durata perioadei  de vegetare, tuberculii vor fi ingrijiti constant, trebuie mentinute conditiile de fortare, pozitia laditelor trebuie modificata periodic, pentru a asigura uniformitatea procesului de fortare, aerisirea spatiului.

Dintre soiurile foarte apreciate de cartof timpuriu pot fi utilizate: COLETTE, BELLAROSA, LAURA, ROMULA.

Colette, este un soi foarte timpuriu de cartof cu coaja de culoare galben. Are productivitate foarte ridicata si proprietati deosebite pentru consum. Tuberculul cartofului Colette are forma lung-oval si are dimensiuni mari, peste medie. Soiul este rezistent la nematozi.

Bellarosa este un soi de cartof timpuriu cu productivitate mare si proprietati culinare excelente. Are coaja neteda de culoare rosie, miezul este suculent si are culoarea galben deschis. Forma tubercului este ovala. Soiul are productivitate foarte mare la hectar. Se recomanda preincoltirea tuberculilor din acest soi.

Laura este un soi de cartof mediu-timpuriu, coaja este neteda, lucioasa si are culoarea rosu intens. Miezul este galben si are gust foarte placut. Are calitati culinare excelente si este recomandat pentru consum. Soiul Laura este foarte rezistent la seceta si se pastreaza bine in timpul iernii.

Soiul de cartof timpuriu Romula are si coaja si miezul de culoare galben. Forma tuberculului este ovala, uniforma iar dimensiunea acestuia este medie. Continutul ridicat de amidon il face perfect pentru a fi utilizat la productia de chipsuri si fulgi. Productivitatea este ridicata, in tara noastra se obtin 42 tone/ha. Este un soi rezistent si la seceta si la conditiile de stres termic.

MAZAREA (Pisum sativum L.). Specificatii planta si zone de cultura
Tractor AGT 850, pomicol, viticol

About Natalia p

Check Also

Seminte profesionale ardei Kapia

Dinamica F1 RZ Ardei Kapia cu fructe foarte mari. Planta are creștere puternică dar compactă, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit