Home / Legume / Principalele boli care pot afecta cultura de salata verde, masuri de prevenire si tratamente chimice

Principalele boli care pot afecta cultura de salata verde, masuri de prevenire si tratamente chimice

Salata verde Lactuca sativa este o planta legumicola raspandita in toata emisfera nordica a Pamantului. Este un aliment plin de vitamine, minerale si numerosi copusi organici care au efecte benefice asupra organismului uman. Este ingredient de baza in retetele cu specific mediteranean si este  foarte apreciata in intreaga lume.

Cultivarea intensiva a salatei a dus in timp la o serie de modificari: frunze au  dimensiuni mai mari cu gust mai placut si mai putin amar, capatanile sunt mai bine indesate, prezinta toleranta mai ridicata fata de ciupercile, virusurile si bacteriile care le pot afecta.

Pentru a avea o cultura frumoasa de salata verde este important sa se acorde o atentie sporita procedeelor de combatere a bolilor si daunatorilor.

Principalele boli ce pot afecta cultura de salata verde sunt: mana salatei, putregaiul alb la salata verde, putregaiul cenusiu la salata verde; daunatorii care influenteaza negativ productia sunt: limaxul, afidele si coropisnitele.

Mana salatei este o boala produsa de ciuperca Bremia lactuceae. Boala se manifesta in special pe frunzele aflate la baza solului, dar si asupra celor superioare, pe suprafata acestora apar pete galbui cu puf alb. Pentru a preveni aparitia bolii este indicat ca lucrarile premergatoare infiintarii culturii sa fie temeinic efectuate si sa se utilize seminte rezitente la aceasta ciuperca. Tratamentele chimice ce pot fi aplicate pentru combaterea bolii sunt: Fungicid Aliette 80 WG (2 kg/ha), Fungicid Dithane M45 (20 gr/10 l apa), Fungicid Shavit F 72 WP (20 gr/10 l apa), Fungicid Bravo 500 SC (20 ml/10 l apa).

Putregaiul alb la salata verde este produs tot de o ciuperca (Sclerotinia sclerotiorum). Plantele afectate se ingabenesc si se ofilesc, ciuperca ataca in primul rand tulpina plantei, apoi se raspandeste pe frunze. Pentru prevenire este indicat sa se respecte rotatia culturilor, sa se mentina temperatura corespunzatoare in solar/sera, sa se foloseasca seminte de buna calitate. Putregaiul alb poate fi tratat chimic cu FungicidRovral 500 SC (10 ml/10 l apa), Fungicid Teldor 500 SC (10 ml/10 l apa).

Putregaiul cenusiu la salata verde este provocat de Botrytis cinerea, ciuperca ce se dezvolta in conditii de umiditate crescuta. Intreaga planta afectata se acopera de praf censiu si frunzele putrezesc rapid. Pentru a preveni aparitia putregaiului cenusiu trebuie cultivate soriuri hibride rezistente la atacul ciupercii, udarea prin rigole si efectuarea de tratamente chimice cu fungicide specifice.

cultura de salata verde

Cultura de ardei iute asigura beneficii economice deosebite
Cultura de morcov o provocare pentru legumicultori

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

One comment

  1. vă salut cu respect! sunt cultivator de salată verde în spatii protejate, solarii..anul trecut, la a doua cultură, aprilie-mai, a apărut o problemă pe o suprafață mică, cca 2mp, în sensul că după plantare, la aproximativ 10 zile, plantele pe suprafața respectivă, au încetat a se dezvolta în rând cu celelalte, dând semne de îmbătrânire…rădăcina este sănătoasă, însă pe tulpină,la interior, se vede culoarea maro, plantele rămânând astfel până la desfiițarea culturii…aceeași problemă la următoarele culturi, doar că suprafața s-a mărit considerabil, a treia, a patra… la a cincea cultură august-septembrie, după ce am terminat de recoltat ce era bun, am lăsat să văd ce se întâmplă..din octombrie-noiembrie, pe timpul rece, plantele respective, ce erau îmbătrânite, au început a-și relua vegetația, bineînțeles că nu s-au mai maturizat normal…anul acesta, la cultura de primăvară, nu au fost probleme, dar iată că acum, la a doua cultură, iarăși a apărut, pe suprafață mai mare, și chiar pâlcuri în alte zone…dacă știți ce trebuie făcut pentru combaterea acestei probleme, vă rog îndrumați-mă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit