Home / Cresterea pasarilor / Principalele boli la gainile Brahma

Principalele boli la gainile Brahma

Gainile Brahma mai sunt numite datorita dimensiunilor corporale si uriasul gainilor. Sunt crescute pentru calitatea si gustul deosebit al carnii. Gainile ajung usor la greutatea de cinci kilograme iar cocosii la opt. Dar si uriasii Brahma sunt sensibili la boli si daunatori. Iata care sunt principalele  boli ale acestor gaini: acariozele pielii si a penelor, astuparea gusii, boala marek, rahitismul, dizenteria rosie a puilor, gututaiul si tuberculoza.

Acariozele pielii si a penelor. Aceasta boala apare datorita prezentei accarienilor, paduchilor, puricilor,  plosnitelor si a capuselor care patrund in piele si afecteaza organismul pasarilor. In timp se formeaza cruste groasa care supara gainile afectate in timpul mersului. Daca nu sunt tratate pasarile devin invalide.

Astuparea gusii, este o boala netransmisibila si se manifesta prin refuzul pasarilor de a se hrani, insuficienta respiratorie, gusa moale si elastica la palpare.  Gusa tare apare cand gainile consuma hrana greu de digerat sau corpuri straine: oase, pietre, bete. IN aceata situatie gusa se mareste si devine tare la palpare.

Boala Marek este cea mai raspandita boala limfoproliferativa a gainilor Brahma si este produsa de herpesvirus. Este o boala foarte contagioasa care se manifesta prin tulburari neurale si oculare,  evolueaza acut sau cronic.  Se observa inflamarea nervilor periferici, glandelor endocrine, irisilor, organelor  viscerale, muschilor. Produce pagube economice insemnate, pentru ca numeroase exemplare afectate mor. Diagnosticul se face in urma examenelor de laborator, daca a fost confirmata prezenta virusului, pasarile afectate sunt eliminate in cel mai scurt timp din grup.

Gasca (Anserini), clasificare, performante productive
Factori care influenteaz productivitatea gainilor ouatoare

About Natalia p

Check Also

Hrana ideala pentru animale: furaje concentrate vegetale, furaje de volum

Pentru o dezvoltare armonioasa a animalelor crescuta la ferma sau pe langa casa, este bine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit