Bolile sunt modificari morfologice si fiziologice produse de un agent patogen.
In urmatoarele randuri va vom prezenta principalele boli care apar la salata si combaterea acestora, lucru care este posibil doar daca se iau masuri la primele simptome care apar dupa infestare.
1. Mana salatei – Bremia lactuceae:
Atacul debuteaza pe frunzele de la baza, urmand sa se manifeste ulterior si pe celelalte. Principalele simptome de mana sunt:
• pe partea superioara a frunzei apar pete de decolorare ce se brunifica in timp
• pe partea inferioara a frunzei este prezent un puf alb in dreptul petelor de decolorare de pe partea superioara a frunzei
Masuri de prevenire si combatere:
• Alegerea unor soiuri si hibrizi rezistenti
• Alegerea semintelor sanatoase
• Strangerea si arderea resturilor vegetale infectate
• Tratament preventiv cu Piatra vanata
•Tratament in stadiu incipient cu Dithane M45, Shavit F 72 WP, Bravo 500 SC
2. Putregaiul cenusiu – Botrytis cinerea
Se manifesta prin acoperirea salatei cu un praf cenusiu, determinand putrezirea frunzelor. Apare in conditii de umiditate excesiva.
Masuri de prevenire si combatere:
• Alegerea unor soiuri si hibrizi rezistenti
• Alegerea semintelor sanatoase
• Tratamente cu Rovral 500 SC, Teldor 500 SC
3. Putregaiul alb al salatei – Sclerotinia sclerotiorum
Atacul debuteaza pe partea inferioara a tulpinii, manifestandu-se prin pete de decolorare, ce ulterior se brunifica. Plantele atacate se ofilesc.
Masuri de prevenire si combatere:
• Alegerea unor soiuri si hibrizi rezistenti
• Alegerea semintelor sanatoase
• Tratamente cu Rovral 500 SC, Teldor 500 SC
Foto via: www.sperantatv.ro, www.fitomag.ro