Home / Cresterea pasarilor / Principalele rase de rate grele ( de carne)

Principalele rase de rate grele ( de carne)

In functie de specializarea intr-o anumita directie de productie ratele se impart in: rate pentru oua, rate pentru carne si rate decorative (crescute pentru frumusetea penajului). In functie de greutatea corporala sunt ratele grele si usoare.
Rasa Pekin, s-a format in sudul Chinei si s-a raspandit repede in Europa dupa secolul XVII. Ratele Pekin, au penajul de culoare alba ca adult ajung la 3-3,5 kg, iar ratoii la 3,5-4 Kg. Daca sunt incluse intr-un regim de ingrasare fortata pot ajunge si la 5 kg.  Productia de oua dintr-un an variaza intre 85 si 105 pe cap de rata, iar greutatea acestora poate ajunge pana la 90 de grame. Incep sa produca oua in jurul varstei 8-9 luni. Procentul de eclozare a puilor pentru rasa Pekin, este mai mic fata de celelalte. Datorita rezistentei la clima aspra din Romania, a productiei bune de carne si oua rata Pekin este foarte raspandita in gospodariile din tara noastra.
Rasa Rouen este originara din Franta si foarte raspandita in intreaga Europa. Penajul acestora este asemator cu cel al ratelor salbatice, sunt foarte rezistente la conditiile aspre de mediu si se adapteaza bine in conditiile exploatarii pe uscat. Ratele Rouen pot ajunge la o greutate de 3 kilograme, iar ratoii se apropie de 3,5-4 kg. In regim intens de ingrasare ajung si la 5-6 kilograme.  Acestea pot produce anual aproximativ 85-90 de oua de culoare verzuie.
Rata leseasca, provine din America  de Sud,  prin domesticirea rasei salbatice Carninia muscata. Penajul acestora este foarte diversificat, negru, alb, roscat, maro, galben, gri. Dimorfismul sexual este foarte pronuntat la aceasta rasa.  Ratele ajung la o greutate corporala de 2-3 kg, in timp ce ratoii sunt apropape dublii si pot cantarii pana la 5-6 kg. Calitatea carnii este una deosebita, superioara carnii obtinuta de la rate hibrid. Se cresc usor si se adapteaza repede mediilor lipsite de apa.

Rase de gaini de carne
Cresterea fazanilor

About Natalia p

Check Also

Hrana ideala pentru animale: furaje concentrate vegetale, furaje de volum

Pentru o dezvoltare armonioasa a animalelor crescuta la ferma sau pe langa casa, este bine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit