Home / Cereale / Procesarea semintelor de porumb destinate insamantarii

Procesarea semintelor de porumb destinate insamantarii

Pentru obtinerea de samanta care sa respecte structura genetica originala este necesar ca porumbul ce are ca destinatie recoltarea pentru insamantare sa se cultive in spatii izolate. Soiurile de porumb diferite trebuie cultivata in sole aflate la minim 700 m distanta una fata de cealalta. Daca nu se respecta aceasta conditie de izolare se vor obtine biotipuri diferite de soiurile originale cultivate, iar in decurs de doi, trei ani se va obtine o populatie noua, cu caracteristici diferite de cea originala.

Lucrarile de intretinere a culturi sunt aceleasi ca si la culturile de porumb destinate consumului. Dupa recoltarea porumbului destinat pentru insamantare, urmeaza un proces lung, care trebuie efectuat corect pentru a obtine material semincer de foarte buna calitate pentru viitoarele culturi agricole.

Un prim pas ce trebuie urmat in acest proces tehnologic este depanusarea si selectia stiuletilor. Stiuletii recoltati sunt trecuti prin echipamente speciale care separa panusii de coceni si de seminte.

Boabele astfel curatate sunt supuse unui proces amplu de uscare. Umiditatea porumbului in momentul  recoltarii este de 25% – 30%. Prin procesul de uscare boabele trebuie sa ajunga la umiditate optima de 12%. Controlul umiditatii asigura conservarea buna a semintelor de porumb.

Depozitarea corespunzatoare a boabelor uscate este un alt pas important ce trebuie respectat in procesul de obtinere a semintelor de calitate. Silozul trebuie sa respecte conditii stricte de igiena,  umiditate, temperatura, aerisire.

Sortarea semintelor trebuie efectuata in functie de parametii bine stabiliti: forma, marime, culoare si densitate. Semintele ce nu indeplinesc standardele de calitate trebuie aruncate.

Tratarea boabelor consta in acoperirea semintelor cu diferite substante specifice care le confera protectia impotriva bolilor si daunatorilor. Tratamentul aplicat trebuie sa fie in conformitate cu normele impuse de catre Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor. La producerea si prelucrarea materialului semincer trebuie sa se respecte cantitatile de elemente toxice, reziduuri de pesticide, micotoxine si radionuclizi, in limitele maximum admise de legislatia in vigoare.

samanta porumb certificata

 

Cultura de orez in Romania

About Natalia p

Check Also

Cultura de porumb. Lucrarile solului, samanta si semantul

Porumbul (Zea Mays), este o planta anuala ierboasa. Embrionul dezvolta radacini firoase, puternice, care se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *