Home / Stiri / Producatorii de lapte din Romania nu au fost invitati la reuniunea de la Bruxelles

Producatorii de lapte din Romania nu au fost invitati la reuniunea de la Bruxelles

Ieri 18 martie, la Buxelles a avut loc o intrunire a membrilor Copa-Cogeca la care s-au alaturat producatorii de lapte din Uniunea Europeana, pentru a discuta dificultatile fermierilor cauzate de pretul scazut a laptelui. Reprezententii fermierilor romani, nu au participat la eveniment pentru ca nu au fost invitati. Acest fapt s-a datorat faptului ca fermierii din tara noastra nu si-au platit cotizatia catre organizatie. In acest context producatorii si fermierii romani sunt obligati sa asiste doar la discutii fara a putea lua parte la ele si fara a putea sa-si faca cunoscute problemele.

Membrii Copa Cogeca doresc sa adopte o serie de masuri suplimentare, pentru a sustine fermierii din UE, in conditiile in care de la 1 aprilie va intre in vigoare ridicarea cotelor pentru lapte, dar si datorita embargoului impus de catre Federatia Rusa pentru produsele agro-alimentare provenite din Uniunea Europeana.

Albert Jan Maat, presedintele Copa Cocega, s-a declarat dezamagitt ca nu s-a rezolvat inca problema coeficientului de grasime: “Sunt dezamăgit de faptul că nu a fost ajustat coeficientul de corecție de grăsime. De aceea, vă sugerez să vă asigurați că banii încasați din suprataxa la lapte – și va fi o sumă considerabilă – vor fi păstrați în sector și destinați investițiilor, pentru a putea răspunde cererii aflate în continuă creștere pe termen mediu”

Secretatul general al organizatiei, Pekka Pesonen, a anuntat un an dificil pentru agricultura: “Anul acesta va fi un an dificil, în care va trebui să ne asigurăm că plățile nu vor fi tăiate pe nedrept în primii ani de implementare a noii Politici Agricole Comune. Am trimis propuneri detaliate comisarului european pentru agricultură Phil Hogan cu privire la zonele vitale în care este nevoie de o simplicare a PAC. Suntem foarte nerăbdători să vedem ce inițiative concrete  vor fi luate în acest sens, cât mai curând posibil”.

Chiar daca Romania este membra a Copa Cogeca, nu a fost invitata la discutii, intucat reprezentantii Pro Agro, nu au achitat cotizatia anuala de 500.000 de euro, astfel ca de la 1 noiembrie sunt membrii cu statutul suspendat.

Culturile de soia modificata genetic interzise in Uniunea Europeana
Apicultorii romani doresc analiza pesticielor folosite in tratarea culturilor agricole

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit