Home / Stiri / Producatorii din Judetul Harghita, tot mai interesati de cultivarea arbustilor fructiferi

Producatorii din Judetul Harghita, tot mai interesati de cultivarea arbustilor fructiferi

Numerosi fermeri din judetul Harghita, care in anii trecuti au cultivat cartofi, acum cauta o alternativa la aceste culturi. Acest fapt se datoreaza in principal dificultatilor legate de valorificarea recoltelor de cartofi. In ultimii ani fermierii harghiteni au realizat ca a devenit nerentabila cultivarea cartofilor asa ca in numeroasele intalniri pe care le-au avut cu reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au dezbatut posibilitatea infiintarii unor plantatii de arbusti fructiferi precum mure, afine sau coacaze.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Harghita, Torok Jeno, a declarat recent dupa o astfel de dezbatere cu fermierii din Harghita ca agricultorii de aici se pricep la obtinerea de productii insemnate de cartofi si sfecla, insa nu se descurca foarte bine la valorificarea acestora: “Producătorii din Harghita, în general cei mici, trebuie să găsească o alternativă pentru culturile noastre, pentru că se pare că nici cartoful, nici sfecla nu merg aşa de bine cum au mers în anii ’90, mai ales după intrarea în UE avem probleme mai ales cu valorificarea. De produs ştim să producem, dar valorificarea este mai grea. Şi arbuştii fructiferi merg foarte bine în zona Ciuc şi Gheorgheni, adică afine, coacăz negru şi roşu, zmeur şi mur. Iar în zona Odorhei şi Cristur merge bine şi pomicultura, în special speciile de măr, păr şi prune”.

Acesta ii incurajaza pe micii fermieri sa dezvolte plantatiile de arbusti si pomi fructiferi intrucat, exista si posibilitatea infiintare a acestora cu bani proveniti de la Uniunea Europeana: “În acest ciclu financiar, 2015-2020, la Programul Naţional de Dezvoltate Rurală este un capitol special pentru pomicultură şi există posibilitatea obţinerii de fonduri pentru înfiinţare, pentru prelucrare, pentru comercializare”.

Cuisoarele - mirodenii cu proprietati miraculoase
Romania a fost prezenta la Forumul International cu tema „Agricultura si schimbarile climatice”

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit