Home / Diverse / Proprietarul pepinierei Hilda dezvaluie secretele unei culturi de capsun profitabile

Proprietarul pepinierei Hilda dezvaluie secretele unei culturi de capsun profitabile

Dr. ing. Nelu Orlaie, proprietarul celebrei pepiniere Hilda din judetul Salaj, a dezvaluit ca, cultivarea capsunului este foarte profitabila daca sunt respectate corect normele tehnologice: ” Capsunul este o cultura deosebit de rentabila. Daca te ocupi de ea, cu o tehnologie corecta, capsunul poate produce circa 15-20 tone la hectar. Investitia se ridica undeva la circa 11.000 de euro pentru un hectar, in aceasta suma fiind incluse materialul saditor de foarte buna calitate, pregatirea terenului, fertilizarile, irigatiile, cat si tratamentele necesare. Astfel, daca vindem capsunile cu numai 5 lei putem ajunge la circa 20.000 euro.”
Acesta sfatuieste fermierii sa acorde atentie terenului pe care doresc sa infiinteze cultura de capsun, pentru ca aceasta planta este pretentioasa si nu ii priesc  solurile foarte argiloase si mlastinoase: “Cei care vor sa inceapa o asemenea cultura trebuie sa aleaga foarte bine terenul. Capsunul nu merge pe solurile foarte argiloase, mlastinoase si, mai ales, nu se poate dezvolta fara irigatii. Nu merge pe terenurile in panta mare. Daca aceste conditii le avem indeplinite atunci ne putem apuca de cultura. Al doilea pas este alegerea materialului saditor, adica sa alegi niste soiuri bune, care sa-ti ofere productivitate. Marele avantaj la capsun este ca daca ai plantat in aceasta primavara sa spunem, in urmatoarea primavara capsunul iti va da productivitatea sa maxima”.
Inginerul a dezvaluit si care sunt cele mai productive soiuri de capsun cultivate la noi din tara: „Pentru o productie timpurie se poate alege soiul Honeoye. Daca dorim sa facem o productie, dar suntem intr-o zona cu temperaturi mai reci putem avea soiuri mijlocii precum Elsanta sau Pegasus. In schimb, pentru o productie tardiva putem alege Matis. Pentru cei care au o gradina sa spunem si au un punct de desfacere permanent, pot combina capsunul cu legumele. Din acest punct de vedere avem soiul Albion, care produce din mai si pana in octombrie”.

Solar tip tunel sau solar cu acoperis in doua pante, pentru hrana proaspata in gospodarie
Boli infectioase virale la albine

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit