Home / Plante medicinale / Proprietatile benefice ale socului

Proprietatile benefice ale socului

Arbustul de soc, Sambucus L, este originar din Europa, cea mai cunoscuta si mai utilizata specie din tara noastra este socul negru, Sambucus nigra. Este o planta care creste spontan si are o importanta medicinala deosebita. Datorita aspectului placut este des utilizat in scop decorativ.
Pomul de obicei are inaltimea de 4-6 m, dar atinge si 10 m, daca conditiile sunt favorabile. Se dezvolta bine in solurile umede si bogate in substante nutritive. Ii priesc spatiile deschise insorite sau putin umbrite. Tulpina neteda este acoperita cu scoarta cenusiu-verzuie,  lemnul socului are culoarea alb. Florile de culoare alb-galbui cresc grupate intr-un corimb plat si au miros placut duceag. Fructele sunt mici, sferice, la maturitate au culoare neagra.  Florile sunt recoltate in scop medicinal in lunile mai-iunie, iar fructele sunt recoltate toamna tarziu.
Florile si fructele socului au fost utilizate si de inaintasii nostrii datorita proprietatilor benefice pentru organism: au efect antiviral, previn bolile degenerative, lupta impotriva celulelor canceroase, ajuta la tratarea reumatismului articular, a rinitelor alergice, a abceselor dentare, a foliculitei si a conjunctivitei, combat obezitatea.
Pentru ca au un puternic efect laxativ, preparatele din flori sau fructe de soc nu sunt recomandate femeilor gravide sau care alapteaza. De la arbustul de soc se consuma doar florile, fructele bine coapte si scoarta, celelalte organe sunt otravitoare.
Pentru a prepara o reteta traditionala de socata romaneasca ne trebuie:
10-12 flori mari soc (se pot adauga si mai multe daca va place sucul mai concentrat);
1 kg de zahar (se poate inlocui cu miere sau melasa din trestie de zahar);
2-3 lamai mari;
8 gr drojdie proaspata;
8 litri de apa rece;
un borcan de 10 litri;
Bautura se prepara astfel:  florile bine spalate de soc se asaza pe fundul borcanului. Se adauga zaharul, sucul de la lamaile proaspat stoarse si o parte din cojile de lamaie taiete felii subtiri. Se toarna apa cat sa acopere amestecul si se lasa pana a doua zi la macerat. A doua zi se completeaza borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia, se acopera cu un tifon si se  lasa doua, trei zile intr-un loc cald si insorit. Lichidul din borcan, trebuie amestecat dimineata si seara. Atunci cand bautura a ajuns la nivelul de aciditate dorit, se strecoara socata, se pune in sticle si se depoziteaza in frigider. Socata se serveste rece cu gheata si frunze de menta maruntite.

Recoltarea florilor de tei
Menta, planta medicinala cu numeroase beneficii

About Natalia p

Check Also

Ghimpe, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ghimpele (Xanthium spinosum) este o buruiana din flora spontana din Europa, Africa, Asia si America …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit