Home / Plante aromatice / Proprietatile miraculoase ale plantelor medicinale. Beneficiile rozmarinului

Proprietatile miraculoase ale plantelor medicinale. Beneficiile rozmarinului

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o planta medicinala si aromatica ce provine din familia Lamiacee. Se regaseste in flora spontana in zona mediteraneana, dar poate fi cultivat cu succes si in gradina. Arbustul de rozmarin are talie mica si iubeste solurile calcaroase si zonele insorite.

Rozmarinul este cunoscut ca planta aromatica extraordinare, potrivita pentru diferite tipuri de mancare pe baza de legume si carne, dar este si o planta medicinala cu numeroase beneficii asupra starii de sanatate. Este cunoscut pentru beneficiile pe care le are asupra imbunatatirii functiilor digestive si funciilor biliare. Are efecte antispastice uimitoare si este un bun stimulator al sistemului nervos. Utilizare rozmarinului este indicata in ameliorarea cazurilor de astenie. Infuziile si tincturile ce au in compozitie rozmarin sunt recomandate pentru ameliorarea tusei, tratarea bronsitei si a altor infectii din sfera ORL.

Plantarea rozmarinului se poate face primavara sau tomana, dupa ce solul a fost bine afanat si drenat. Poate fi cultivat in aproape toate zonele din tara noastra, mai putin in regiunile montane. Semanatul se poate realiza direct prin semite, dar mai eficienta este inmultirea prin butasi si lastari. Inmultirea se face in primavara.

Intretinerea arbustului se face usor, trebuie curatat solul pentru prevenirea aparitiei buruienilor. Irigarea rozmarinului se face cu regularitate in primul an de la plantare, mai ales daca este cultivat intr-o zona  cu volum redus e precipitatii. Alte lucrari ce trebuie efectuate sunt cele de taiere. La inceput de primavara arbustul trebuie curatat de ramurile uscate. In situatia in care rozmarinul este cultivat in zone cu ierni geroase se recomanda invelirea radacinilor si a tulpinii in perioadele cu temperaturi foarte scazute.

Recoltarea frunzelor de rozmarin se face tot timpul anului. Acestea pot fi utilizate in stare proaspata, uscata sau procesate sub forma de tincturi, uleiuri, ceaiuri etc.

arbustul de rozmarin, cultura

Importanta economica a plantelor aromatice. Tipuri de plante cultivate in Romania - I
Cultura macului, o afacere inteligenta

About Natalia p

Check Also

Ghimpe, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ghimpele (Xanthium spinosum) este o buruiana din flora spontana din Europa, Africa, Asia si America …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit