Proprietarii de terenuri agricole vor fi obligati sa cotizeze la fondul mutual

Ministrul Agriculturii Achim Irimescu a anuntat recent ca se doreste infiintarea fondului mutual, la care vor fi obligati sa cotizeze toti fermierii care detin mai multde zece hectare de teren arabil: „Am avut de curand o serie de discutii despre fondul mutual, am stabilit ca acesta sa fie cu cotizatie obligatorie, pentru ca altfel nu vom reusi niciodata sa finantam un asemenea fond. Ne gandim sa ii obligam in mod special pe cei care detin peste 10 hectare. Sigur, si cei care au pana in 10 hectare, care au tomate de exemplu, ar putea si ei sa fie foarte interesati sa se inscrie in fondul mutual. E pacat sa nu realizam acest fond, mai ales ca legislatia europeana prevede acest lucru, plus ca avem si sume in PNDR special destinate pentru asa ceva”.

Si presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu sustine aceasta masura, si a precizat ca constituirea unui fond mutual foarte puternic va fi de real ajutor fermierilor: “Fermierul niciodata nu o sa cotizeze de buna voie, ci doar cand ii crapa maseaua. Nici nu poate functiona un fond mutual adevarat fara obligativitate, adica sa stii ca vei avea cotizatiile incasate, deoarece suma este destul de mare, de buna voie nu va da nimeni, ci doar atunci cand i se intampla (paguba, n.r.). Constituirea mai mult fonduri este practic ineficienta. Trebuie un fond mutual puternic, cu o cotizatie serioasa, incasata la timp, pentru ca fondul sa fie intr-adevar de ajutor fermierilor in caz de nevoie”.

Prin acest fond mutual, Ministerul Agriculturii, doreste protejarea fermierilor si de alte calamitati, ce in prezent nu sunt acoperite de firmele de asigurari.

Ministrul agriculturii achim irimescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *