Home / Pomi fructiferi / Rapanul marului ( Venturia inaequalis) – descriere, combatere si tratamente
Cum arata rapanul marului

Rapanul marului ( Venturia inaequalis) – descriere, combatere si tratamente

Rapanul marului sau Patarea cenusie (Venturia inaequalis), este una dintre cele mai frecvente micoze aparute la mar, fiind o rugina care apare pe toate partile verzi ale plantei cat si pe fructele din depozite. Boala se raspandeste mai ales in perioadele umede si calduroase sub doua forme: parazitara si saprofita.

Descriere si simptome

Infectiile primare se produc la nivelul frunzei prin aparitia unor pete de culoare bruna, apoi olivacee-negricioasa, mai groase si mai inchise la culoare spre exterior, in interior avand o culoare mai deschisa. Miceliul ciupercii se dezvolta la inceput sub o forma parazitara pe ambele fete ale limbului frunzei, sub epiderma, prin aparitia acelor pete rotunde care devin apoi brune, formandu-se o ridicatura mica rezultata din formarea unor grupe compacte de conidiofori cu conidii in varf. Conidioforii au forma cilindrica si strabat cuticula pana la supafata zonei afectate. Din fiecare conidiofor se desprinde, pe rand, cate o conidie piriforma(in forma de para), ramanand un guler circular  in varful conidioforului unde se va forma o noua conidie. Aceste pete reduc posibilitatea de hranire a pomului.

Frunza de mar atacata de Venturia inaequalis

Fructele atacate de rapan sunt defomate, cu pete brune-cenusii, intarite pe margini, unde apar crapaturi si gustul lor este alterat. Iarna lastarii ingheata si se usuca pentru ca, atunci cand apar pe ei petele maslinii, se  produc ulceratii crustoase slabind rezistenta la frig.

Pe timpul iernii, in faza saprofita, ciuperca rezista sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta ramurilor. Hifele miceliene tinere ale ciupercii patrund in tesutul intercelular al ramurilor atacate producand ascospori ce ajung la maturitate incepand din martie pana in iunie. Toamna, pe frunzele cazute se formeaza peritecii. Astfel, frunzele de toamna bolnave si uscate duc la raspandirea ciupercii care ataca din nou pomii in perioada de primavara, in momentul infrunzirii lor.

Mar atacat de rapan

Transmitere si raspandire

Ascosporii si condiile nu se raspandesc pe distante mari. Deci, cu cat se aplica mai corect tratamentele materialului saditor, cu atat riscul de infectare al puietilor scade.

Este o boala ce se raspandeste foarte usor in livezile neingrijite, in care nu se ard frunzele uscate. Pot fi ingropate frunzele atacate prin araturile intre randuri cu rol de prevenire a raspandirii ciupercii. Ramurile uscate in urma taierilor ce se fac primavara se aduna si se ard. Se taie pomii batrani, rapanosi din apropierea livezilor tinere. Se planteaza soiuri mai putin sensibile precum: Florina, Rebra, Sir Prise Romus 5, Priscilla, Belle de Boskoop, Reinette, Generos, Frumos de Voinesti, Feleac, Radaseni, Aromat de vara, Granny Smith. Se vor evita soiurile sensibile de meri: Jonathan, Delicios de Voinesti, Patul, Reinette de Champagne.

Prevenire si combatere

Tratamentul impotriva rapanului la mar este cel de baza, tinandu-se seama de sensibilitatea soiurilor, de conditiile climatice, de evolutia agentului patogen, de mersul vegetatiei pomilor, de eficacitatea tratamentelor cat si de perioada cat raman ele active dar si de rezerva biologica a ciupercii. Astfel, numarul de tratamente poate fi incepand de la 3-5 pentru soiurile rezistente, la soiurile mijlociu atacate7-8 tratamente, la cele puternic atacate 8-10 tratamente, iar la cele foarte sensibile 10-12 tratamente.

Tratamentele cu fungicide contine sulfuri si substante cuprice. Este de preferat un tratament cu Zeama bordoleza tip „MIF”0,5%(7,5kg/ha) inainte de inflorire, urmat de tratamente cu Topsin AL 70 PU 0,1%9(1,5 kg /ha), la infectii secundare se recomanda Odeon720SC-0,15%(1,5  l/ha).

La un atac mai slab se poate aplica un singur tratament la dezmugurit cu Ditianona 0,6% ,protejand pomii timp de o luna.

Este important sa se respecte avertizarile si recomandarile statiilor de avertizare in functie de evolutia agentului patogen.
Nu se fac 2 stropiri la rand cu produse din aceeasi grupa.

Fainarea marului - Podosphaera leucotricha - descriere, combatere si tratamente
Cultura prunului

About Cristiana

Check Also

Cultura prunului

Prunul (Prunus domestica), este un arbore fructifer din familia rozaceelor. La  romani este cunoscut ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit