Home / Cresterea animalelor / Rasa Alb-albastra belgiana, influenta genei double muscling

Rasa Alb-albastra belgiana, influenta genei double muscling

Rasa Alb-albastra belgiana este o rasa nou constituita, si a fost conceputa pentru productie ridicata de carne. Animalele din aceasta rasa au o conformatie extrema, au  in general musculatura trenului posterior hipertrofiata. La rasa pura Alb-albastre belgiana, peste 99% dintre animale prezinta gena care provoaca masa musculara bine dezvoltata.

Aspectul double muscling se datoreaza unei mutatii a genei miostatinei, descoperite in 1990, care influenteaza cresterea celulara. Gena mutanta care este responsabila de cresterea masei musculare afecteaza dezvoltarea celorlalte organe si functii ale organismului inclusiv reproductia, depunerea de grasime si dezvoltarea tesutului osos.

Ca urmare animalele din aceasta rasa au masa musculara cu pana la 20% mai dezvoltata, fata de exemplarele din alte rase de taurine de carne, au aparatul reproductiv subdezvoltat, infertilitate este ridicata si sunt mai predispuse la stres si la fracturi ale oaselor. Cele mai des intalnite probleme a animalelor din rasa Alb-albastra belgiana sunt incidenta mare a distociei,  proportia foarte mare a fatarilor prin cezariana, probleme de deformare a mandibulei, dar si dificultati respiratorii, cardiace si reproductive.

Fermierii care cresca animale din  rasa pura opteaza pentru nasterea prin operaţia cezariana,  în mod sistematic şi se afirmă chiar că această procedură chirurgicală produce un stres minim atât vacii, cât şi viţelului, atestată prin mortalitate perinatală redusă. Proporţia de vaci din rasa alb-albastra belgiana care fată prin procedura chirurgicala este mai mare de 80%. La hibrizi, proporţia de cezariene se reduce mult, pana la 5%.

 

Galbeaza, boala mortala la oi, vaci si capre
Capre din rasa Murciano Granadina

About Natalia p

Check Also

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit