Home / Legume / Rasaduri de tomate- plantarea in gradina

Rasaduri de tomate- plantarea in gradina

imagesPlantarea răsadurilor de tomate în grădină, se face în intervalul 55-60 de zile după semănare, când plantele au o înălțime de 10-15 cm și au 4-5 frunze bine dezvoltate.
Temperatura minimă de creștere a plantei este de 12-13 grade Celsius, astfel transplantarea făcându-se începând cu jumătatea lunii aprilie și ajungând până în mai, în funcție de zona în care se desfășoară operațiunea.
Procesul de transplantare a răsadurilor este bine să se execute în zilele noroase sau seara pentru evitarea deshidratării plantuțelor și ofilirea lor ulterioară.
Tomatele se plantează într-un loc în care lumina poate ajunge cu ușurință, deoarece sunt specii heliofile (iubitoare de lumină). Se plasează pe rânduri orientate pe direcția est-vest.

 

 

Distanțele optime de plantare:

Distanța optimă între rânduri: 60-80 cm
Distanța optimă între plante pe rând: 35-50 cm
Temperaturi necesare:

• 12-13 grade Celsius- este temperatura minimă de creștere a plantei
• 20-22 grade Celsius- este temperatura optimă de creștere a tomatelor
• 20 grade Celsius- este temperatura optimă de înflorire
Adâncimea optimă la care se plantează este de câțiva centimetri, mai exact rădăcina și zona coletului (porțiunea dintre rădăcina și tulpina plantei), până aproape de nivelul primei frunze.
În cazul răsadurilor etiolate, pentru a se evita îngroparea rădăcinii prea adânc, se poate face un mic șanț în care se va pune plăntuța puțin înclinată, lăsând afară porțiunea dorită.
Sunt de evitat zonele în care plantele sunt supuse vânturilor puternice și umbririi, cea din urmă făcând plantele să-și dezvolte mai mult organele vegetative (spațiile internodale, frunzele), însă scăzând semnificativ producția.

Sursă foto: www.paradisulverde.ro

Vinete - plantare si ingrijire
Rasadurile de tomate - cum se obtin?

About Stiri Agricole

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit