Home / Cresterea animalelor / Rase de capre din Romania

Rase de capre din Romania

Domesticirea caprelor  s-a facut in urma cu mii de ani, in Centrul Europei si in Sud-Vestul Asiei. In urma acestui proces animalele au suferit modificari morfologice si fiziologice. Dimensiunea corpului a scazut, coarnele s-au subtiat sau au disparut complet la unele rase, ugerul si productia de lapte s-au marit.
In functie de zona geografica, aptitudinile productive si nivelul de ameliorare caprele sunt clasificate in mai multe rase: primitive, neameliorate, foarte raspandite pe glob, avand productia de lapte de 200-500 l intr-o perioada de lactatie; ameliorate si perfectionate.
In Romania se cresc in general rase locale primitive cu productii scazute de lapte.
Rasa Carpatina, este cea mai raspandita rasa de la noi din tara,  aproximativ 75% din totalul populatiei de caprine fac parte din aceasta rasa.  Caprele din rasa Carptina au aspect  heterogen in privinta conformatiei, culorii si a productiei.
Femelele pot ajunge la o  greutate de 30-40 de kg iar masculii pot depasi 50-60 kg. Acestea au corpul alungit, regiunile superioare inguste, crupa tesita, pieptul stramt si  musculatura slab dezvoltata. Culorile preponderente sunt alb, negru si baltate, insa se intalnesc in numar mare si capre cu blana roscata sau vanata. Cele mai multe dintre exemplare au coarne. Produc anual aproximativ  300 de litri de lapte.
Capra alba de Banat, s-a format prin incrucisarea caprelor locale carpatine cu rasa Saanen. Este raspandita in Banat, Transilvania si in nordul Moldovei.
Caprele Banatene au capul fin, multi indivizi prezinta coarne indreptate inapoi. Trunchiul are in general forma de para, regiunile superioare ale trunchiului sunt inguste si au musculatura slab dezvoltata,  membrele sunt subtiri. Femelele ajung ca si Carpatinele la aproximativ 40 kg iar tapii pot atinge 50-60 Kg.  Productia medie este mai mare ca a suratelor locale, si poate varia intre 400-500 de litri de lapte pe an.

Tulburari digestive intalnite la bovine
Cresterea porcilor - boli de nutritie

About Natalia p

Check Also

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit