Home / Cresterea pasarilor / Rase de gaini de carne

Rase de gaini de carne

Principalul beneficiu de pe urma cresterii puilor de gaina este obtinerea carne si oua sănătoase şi hrănitoare. Carnea de gaina consumata are numeroase beneficii asupra organismului, avand in componenta cotinut bogat de proteine, vitamina B, seleniu, Vitamina B6 .
In Romania  sunt crescuti in general pui din cele mai performante rase, bine adaptati conditiilor climatice de la noi. Principalele caracteristici ale puilor de carne sunt pieptul mare şi viguros, picioarele puternice şi conversia excelentă a furajuluii.
Din cele peste 170 de rase de gaini cu caracteristici diverse, cele mai productive rase de gaini sunt: rasa Brahma, rasa Conchin Alb, rasa Sussex, rasa Rhode Island.
Gaina din rasa Brahma, este regina raselor grele. Este originara din India si a devenit repede populara in SUA si Europa. S-a adaptat repede la conditile climatce din tara noastra, cu ierni aspre si lungi. Perioada optima de sacrificare este 12-13 luni; carnea este frageda si pasarea este mare.  La maturitate gaina Brahma ajunge la 4kg iar cocosul la 5KG. Aceasta produce aproximativ 130 de oua mari pe an. Ouatul incepe la varsta de 10 luni. Carnea perovenita de la aceste gaini are un gust placut, este moale si usor de preparat.
Gaina din rasa Conchin Alb, provine din China, a devenit apreciata in Europa si Statele Unite dupa 1800. Gainile Conchin au o constitutie masiva, cu pene moi si pufoase ce le acopera trunchiul si picioarele. S-au adaptat traiului in spatii deschise si inchise. Ouale produse sunt mici in comparatie cu dimensiunile corpului.  Cocosul atinge 5 kg iar gaina ajunge usor la 4 kg. Pasarile din aceasta rasa cresc pana la 18 luni.
Gaina din rasa Sussex, a fost crescuta prima data in regiunea Sussex, Marea Britanie si este una dintre cele mai vechi rase de gaini existente. Este exploatata atat pentru productia de oua cat si pentru productia de carne. Sunt pasari bine constituite cu piept larg şi rotund, gaina poate atinge o greutate de 2.5-3 kg, iar cocosul 3-4 kg. Acestea sunt foarte apreciate si datorita productiei mari de oua, de pana la 230 oua/an. Carnea este de calitate superioara, frageda, gustoasa si suculenta.
Gainile din Rhode Island sunt pasari calme si linistite, le place mult sa scormone prin iarba. Cocosul atinge greutatea de 3.9 kg iar gaina ajunge cu usurinta la 3kg.  Cocosii tineri ating in doua luni greutatea de 1,3 – 1,4 kg, iar puicutele incep perioada de ouat inca de la sapte luni si produc aproximativ 200 de oua pe an. Carnea provenita de la aceste gaini este de o calitate excelenta.

Boli frecvente la gaini
Principalele rase de rate grele ( de carne)

About Natalia p

Check Also

Hrana ideala pentru animale: furaje concentrate vegetale, furaje de volum

Pentru o dezvoltare armonioasa a animalelor crescuta la ferma sau pe langa casa, este bine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit