Home / Cresterea animalelor / Rase de oi romanesti

Rase de oi romanesti

Un sector important al agriculturii de la noi din tara este cresterea ovinelor. Rasele preponderente de la noi din tara se sunt clasificate dupa finetea lânii in rase cu lâna fina (Merinos de Palas; Merinos Transilvanean; Spanica); rase cu lâna semifina (Tigaie); rase cu lâna semigroasa (Stogosha;  Oaia cap negru de Teleorman) si rase cu lâna groasa  (Turcana).
Rasa Merinos de Palas, a fost omologata in 1960 de catre Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor  Palas. Este o rasa mixta, de lana fina si de carne si este cea mai perfectionata dintre oile locale. Conformatia corporala este armonioasa, oile pot ajunge la  greutatea de 57-60kg iar berbecii pot depasi 100kg.  Productia de lana la berbeci variaza intre 12-14 kg, iar la oi 6-8kg. Lana este de calitate superioara, randamentul dupa spalare este de 55%, finetea fibrelore este de 20-22 micorni.
Oaia Spanica, a fost obtinuta prin incurcisarea Merinosului cu Tigaia. Este des intalnita in regiunile din sud-estul tarii, in Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei si Banat. Este o rasa foarte rezistenta la conditiile aspre de mediu. Berbecii pot ajunge la 70 de kg iar greutatea corporala a oilor variaza intre 45-50 de kg. Productia de lana pentru berbeci este de 6-10kg iar la oi 4-5 kg.
Merinosul Transilvanean, s-a obtinut secolul trecut prin incrucisarea dintre Turcana, Tigaie cu berbecii din rasele Merinos Rambouillet, Negretti si Merinosul unguresc. Datorita numarului mare de indivizi utilizati la crearea rasei, se disting doua categorii de Merinos Transilvanean: tipul mare, crescut în zona de campie si tipul mic, crescut în zona de colina. Oile au constructie armonioasa, talia acestora este medie, berbecii ajung la 70/90 kg, iar oile la 50/60 kg iar cantitatea de lana obtinuta de la acestea variaza intre 10-14 kg la masculi si  4,5-8 kg la femele.
Rasa Tigaia s-a format prin domesticirea oilor Arkar din regiunea de SE a marii Caspice. Sunt foarte raspandite in sud-estul Europei. In Romania s-a adaptat foarte bine conditiilor din Moldova si Dobrogea. Au capacitate mare de adaptare la conditile climatice, rezista bine ploilor reci specifice tarii noastre.
Este crescuta pentru lapte, carne si lana. Mieii din aceasta rasa ajung repede la greutatea de 30 kg (aproximatv trei luni). Oile produc aproximativ 3,5-4 kg de lana fina iar berbecii 3-5 kg.

Iepuri de rasa mare
Tulburari digestive intalnite la bovine

About Natalia p

Check Also

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit