Home / Cresterea pasarilor / Rase grele de gaste – Rasa Toulouse

Rase grele de gaste – Rasa Toulouse

Gastele sunt pasari acvatice mari si robuste, cu aptitudini economice corelate direct cu greutatea corporala a exemplarelor adulte. In functie de greutatea corporala se impart in trei categorii: rase grele, rase semigrele si rase usoare.

Gastele au ciocul mic si scurt, ingrosat la baza, picioarele sunt palmipede, mai lungi ca ale ratelor, alearga si zboara foarte bine. Se hranesc cu ierburi tinere, cereale boabe sau macinate, seminte si legume. Gastele nu prezinta dimorfism sexual si in general au penaj destul de sters (alb, cafeniu, cenusiu).

Exemplarele de gaste din rasa  Toulouse au in general greutate corporala cuprinsa intre 8-10 Kg si in cazul combinarii cu alte rase, isi transmit genele rapid.
Rasa Toulouse s-a format in sudul Frantei si prezinta doua tipuri: tipul agricol la care femelele ating 7-8 kg, iar masculii 10-11 kg si un tipul industrial la care femelele cantaresc 13-14 kg si masculii ingrasati 16-18 kg.

Exemplarele sunt mari, au capul puternic, masiv, cu cioc de culoare rosu-orange, gros la baza. Ochii sunt caprui cu pupile rosii, gatul este drept vertical foarte gros, corpul lung si gros cu spatele drept putin bombat purtat orizontal, se continua cu abdomenlung si larg. Spatele este brun inchis, iar abdomenul este acoperit fulgi de culoare alb imaculat.

Gastele au ritm de crestere rapid, in conditii favorabile boboci de 10 saptamani cantaresc 6kg. Femelele produc cca. 25 de oua in primul an si 40-60 de oua in anii urmatori. Ouale au greutate de 180-220 g. Ouale au procent de fecunditate scazut 40-50% si capacitatea de ecloziune este mica de 23-43%.

Gastele Toulouse nu sunt closti si mame bune si bobocii sunt foarte sensibili la boli, frig, umezeala si caldura mare de aceea rata de mortalitate in primele trei luni se ridica la 20%.

Factori care influenteaz productivitatea gainilor ouatoare
Jucatorii de Galati, porumbei apreciati in Romania si in Europa

About Natalia p

Check Also

Hrana ideala pentru animale: furaje concentrate vegetale, furaje de volum

Pentru o dezvoltare armonioasa a animalelor crescuta la ferma sau pe langa casa, este bine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit