Recoltarea florilor de tei

Florile de tei sunt cunoscute si apreciate pentru proprietatile terapeutice: neurosedative, somnifere, emoliente, expectorante, sudorifice, usor diuretice, febrifuge, decongestive, spasmolitice, hipotensive, hipnotice, diaforetice şi calmante pentru dureri.
Forile de tei au culoarea alb-galbui sau galben-auriu, foarte parfumate, cu o aripioara lanceolata, in forma de limba. Sunt grupate in inflorescente, 3-7 la teiul mare, 7-9 la teiul argintiu si 5-15 la specia de tei pucios.
In Romania teii se gasesc izolati in parcuri, gradini si pe marginea soselelor, grupati in paduri pure sau amestecati cu stejarul. Cele mai intalnite specii sunt teiul mare (Tilia platyphyllos), teiul pucios (Tilia cordata) si teiul argintiu, alb (Tilia tomentosa).
Florile de tei se recolteaza pe timp insorit, inainte de inflorirea completa, cand numeroase flori sunt inca in stadiu de boboc. Uscarea florilor, se face la umbra, in strat foarte subtire, in incaperi bine aerisite, sau la temperaturi artificiale de 35 de grade celsius. In aproximativ sapte zile consecutive de uscare florile ajung la umiditate mai mica de 13%; randamentul de uscare este de trei kilograme de flori proaspete pentru un kilogram de flori uscate.
Infuziile de fori de tei sunt medicamente naturale impotriva guturaiului, au efect calmant bun, trateaza si previn insomniile si hiperexcitabilitate nervoasa, sunt benefice celor ce sufera de colon iritabil si celor care sufera de afectiuni ale rinichiului.