Home / Diverse / Recoltarea fructelor de afin

Recoltarea fructelor de afin

Afinul, Vaccinium corymbosum L, este un soi de arbust care a cunoscut dinamica deosebita in ultimii ani datorita cereri mari de fructe. Se adapteaza bine in zonele de campie dar si in zonele de deal si munte, datorita rezistentei la geruri. Arbustul de afin este iubitor de lumina, de aceea culutra se infiinteaza in zone insorite, are necesar de apa ridicat, astfel ca plantatia trebuie irigata. Daca este respectata tehnologia de cultura a afinului, recolta se poate ridica la 12-15 tone de fructe pe hectar.

Fructele au in compozitie substante antibacteriene şi antiseptice, saruri de calciu, potasiu, sodiu, magneziu, vitamine precum A, C, B1, B2 şi proteine. Pot fi consumate in stare proaspata, conservate sub forma de compot, gem sau dulceata. Fructele de afin sunt utilizate in industria farmaceutica si intra in compozitia tincturilor, siropurior si a suplimentelor alimentare.

Recoltarea fructelor se face esalonat pe o perioada de patru – sapte zile, pe masura ce fructele se coc. Maturitatea de recoltare  este atunci cand fructele capătă culoarea specifică soiului (albastră, stralucitoare sau negricioasă) iar pielița devine elastică la apăsare. Coacerea fructelor în ciorchine are loc în ordinea formării lor, de la baza spre varf. Procesul de recoltare se face manual, mecanizat sau semimecanizat.

Pentru fructele destinate consumului in stare proaspata se recomanda recoltarea manuala. Fructele se aduna in cosulete confectionate din plastic, cu capacitate maxima de 500g, apoi sunt asezate in ladite cu capacitate de 3 sau 5 kg, in strat subtire. Laditele sunt depozitate in incaperi racoroase, ferite de ploi si soare, la temperaturi de 10-12 grade celsius, pentru se evita deteriorarea si alterarea fructelor.

Recoltarea mecanizata se face cu ajutorul combinei, dar acest proces  inregistreaza pierderi calitativa si cantitative importante, de aceea producția este destinată industrializarii.

Recoltarea semimecanizata consta in recoltarea afinelor cu mâna și colectarea lor într-un buncăr comun, acest proces se poate realiza si prin lovirea tufelor cu tuburi scurte de cauciuc și colectarea fructelor în coșuri așezate sub tufă.

Afinele au capacitate buna de pastrare si transport, nu isi pierd dupa recoltare din proprietati, savoare sau forma. Se pot pastra in frigidere la temperatura e 0-2 grade, timp de patru saptamni.

Importanta ingrasamintelor in dezvoltarea planelor
Ciuperci Shiitake

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit