Home / Legume / Recunoasterea si combaterea bolilor la tomate

Recunoasterea si combaterea bolilor la tomate

Tomatele sunt legume cu valoare nutritiva foarte mare, contin vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, E, K dar si calciu, magneziu, fosfor, magneziu, antioxidanti. Au numeroase beneficii asupra sanatatii reduc concentratia de uree, combat constipatia, hiperaciditate gastrica, au rol energizante pentru organism.
Un rol deosebit in obtinerea de productii constante si rentabile il are protectia fitosanitara a culturii de tomate. Principalele boli sunt: patarea bruna, putregaiul cenusiu, patarea cafenie, fainarea, mana, putregaiul radacinilor.
Patarea bruna, este produsa de ciuperca, alternaria porri. Pe frunze apar pete izolate, circulare, brune, zonate concetric. Pe masura ce boala avanseaza petele isi maresc dimensiunea si ataca intreaga frunza care se usuca. Pe fructele bolnave apar pete mici, circulare, adancite, frecvente in jurul peduncului. Petele se inegresc, devin lucioase si zonate concetric. Combaterea se face prin aplicarea de substante de: ORTIVA 250 SC – 0,075% (0,75 l/ha); BRAVO 500SC – 0,15-0,2% (1,5- 2 l/ha); ALCUPRAL 50 PU (WP) – 0,5% (5 kg/ha); CUPROXAT FL0WABLE (SC) – 0,3-0,4 % (3-4 l/ha); KOCIDE 2000 (WP) – 0.25% (2,5 kg/ha);  ROVRAL 500 SC – 0,1% (1l/ha); MANZATE 75 DF (WG) – 0,2% (2 kg/ha); NOVOZIR MN 80(SP) – 0,2% ( 2 kg/ha); WINNER M 80 (WP) – 0,2% (2 kg/ha); POLYRAM DF (FG) – 0,2% ( 2 l/ha).
Putregaiul cenusiu este produs de ciuperca Botrytis cinerea. Simptomele specifice sunt: aparitia, pe frunze a unor pete verzui care se necrozeaza; pe tulpini, la baza plantelor se formeaza pete eliptice, zonate concentric, care pot sa cuprinda tulpina de jur imprejur si determina moartea prematura a plantelor; pe fructe se formeaza un putregai umed si moale la locul de insertie al peduncului. In toate cazurile, pe tesuturile atacate apare un puf de culoare cenusie. Combaterea se face cu: BRAVO 500 SC – 0,15-0,2% (1,5- 2 l/ha); ROVRAL 500 SC – 0,1% ( l/ha); TELDOR 500 SC – 0,08% (0,8 l/ha); LUNA PRIVILEGE 500 SC – 0,05% (0,5 l/ha).
Fainarea este produsa de Erysiphe sp. Ataca frunzele tomatelor, pe care apar pete mici circulare, de culoare alba cu aspect prafos. In timp  se maresc, conflueaza, capata forme neregulate si acopera suprafata frunzelor care se ingalbenesc si se usuca. Pentru combaterea bolii sunt recomandare: RTIVA 250 SC – 0,075% (0,75l/ha); DOMARK 10 EC – 0,04% (0,4 l/ha); CABRIO TOP (WG) – 0,15-0,2% (1,5-2 kg/ha); IMPACT 25 (SC) – 0,02% (0,2 l/ha).

Cultura de mazare, generalitati
Rubarba (Rheum rhabarbarum)

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit