Home / Stiri / Republica Moldova are liber la exportul de mere catre Federatia Rusa

Republica Moldova are liber la exportul de mere catre Federatia Rusa

Aceasta masura de ridicare partiala a embargoului impus de Federatia Rusa, a fost luata dupa consultari bilaterale desfasurate intre Serviciul Rus pentru Supraveghere Veterinara si Fitosanitara si Agentia Nationala Moldoveana pentru Siguranta Alimentelor. De aceasta ridicare a embargoului beneficiaza momentan doar zece companii moldovene, iar masura este momentan cu titlul de experiment. Membrii Federatiei Ruse au anuntat insa ca daca vor fi incalcate normele sanita-veterinare, acest acord va fi intrerupt.

Din vara anului 2014 institutiile ruse responsabile cu controlul alimentelor, Rosselhoznadzor si Rospotrebnadzor, au interzis importurile de produse alimentare din Moldova, Ucraina, Uniunea Europeana si SUA. Aceasta masura a fost luata in contextul sanctiunilor aplicate Federatiei Ruse de catre Occident, datorita implicarii acestora in razboiul din Ucraina.

Aceste masuri de aplicare a embargoului, pe motive de siguranta a alimentelor sunt des utilizate de Rusia, ca arma comerciala, impotriva Moldovei si Ucrainei, si a altor state care au facut parte din fosta Federatie Rusa. De data aceasta embargoul a venit dupa semnarea de tratate de libera trece a marfurilor intre cele doua state si Uniunea Europeana.

De mentionat este ca din data de 18 iulie Rusia a interzis importurile de fructe din Moldova, pe motiv de prezenta a insectelor periculoase in fructe, apoi a urmat masura de interzicere a importurilor de produse lactate si fructe, din 28 iulie 2014, tot pe motiv de nerespectare a normelor de igiena sanitar-veterinare. Aceste masuri aplicate Republicii Moldova si Ucrainei au afectat serios dezvoltarea economica a celor doua state, Federatia Rusa reprezentant principala piata de desfacere externa a acestora. In replica autoritatile europene au declarat ca aceste masuri luate de Rusia sunt represalii politice.

Intalnire intre Ministrul Finantelor Publice si reprezentantii ProAgro si Romalimenta
Coacazul negru (Ribes nigrum L ) – un arbust usor de cultivat

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit