Home / Legume / Ridichea, Raphanus sativus, tehnologie de cultura

Ridichea, Raphanus sativus, tehnologie de cultura

Ridichea, Raphanus sativus, este o leguma cultivata in zonele cu clima temperata pentru radacina suculenta si bulboasa.  Ridichea contine saruri de potasiu, calciu, magneziu si fier, fibre, acizi organici si vitamine. Ridiche ajuta digestia si imbunatateste metabolismul organismului.  De asemenea, ridichea stimuleaza pofta de mancare.

In tara noastra sunt cultivate trei tipuri de ridichi: de luna (soiuri cu perioada de vegetatie de 25 – 45 zile), de vara (soiuri cu perioada de vegetatie 80-100 zile) si de iarna (soiuri cu perioada de vegetatie 100-120 zile).

Ridichile de luna se cultiva prin semanat direct in camp, in cultura de primavara si toamna. Pot fi cultivate si in spatii amenajate ( sere si solarii).

Cultura de ridichi de luna este buna premergatoare pentru culturi ca tomate, castraveti si  ardei. Solul trebuie bine maruntit pentru a avea recolta buna si bogata.

Semanatul se face in lunile martie- aprilie, esalonat la 10- 15 zile.

Distantele de semanat sunt de 15 cm intre randuri, sau 40-50 cm intre benzi a cate sase randuri. Adancimea de semanat este de 1,5-2 cm.

Lucrarile de intretinere a culturii de ridichi constau in: raritul plantelor, plivit de buruieni, efectuarea de praslie si efectuarea de udari, in perioadele secetoase.

Tratamente fitosanitare se pot efectua cu 10-12 zile inainte de recoltare, daca este cazul.

Recoltarea ridichilor de luna se face la 4-6 saptamani de la semanat. Procesul se realizeaza esalonat, pe masura ce radacinile ajung la maturitatea de consum.

In cultura de toamna, ridichile de luna pot fi semanate dupa  mazare, fasole, cartof timpuriu. Semanatul se face in lunile august-septembrie, in doua-trei etape la distante de maxim cinci zile. Lucrarile de intretinere sunt aceleasi ca si la cultura de primavara.

Recoltarea se face dupa 4- 5 saptamani cand radacinile ajung la maturitate de consum.

ridichi de luna tehnologie de cultura

 

Soiuri de ardei dezvoltate la SCDL- Buzau
Ceapa ( Allium cepa) . Soiuri autohtone de ceapa

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit