Home / Stiri / Romania are nevoie de un miliard de euro pentru refacerea retelelor de irigatii

Romania are nevoie de un miliard de euro pentru refacerea retelelor de irigatii

Cu ocazia discutiilor dintre Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin si Comisarul European pe probleme de Agricultura Phill Hogan, s-a redeschis problema refacerii infrastructurii de irigatii. Dupa cum se stie Romania are nevoie de un miliard de euro pentu refacerea intregii retele de irigatii, astfel Ministrul Agriculturii a declarat: “Pe zona de dezvoltare rurală noi am obţinut 370 de milioane de euro pentru infrastructura secundară de irigaţii, iar pe cea principală avem două opţiuni, fie pe Programul Operaţional Regional, fie prin planul Juncker. Din păcate, DG Regio nu poate să aloce azi un milliard de euro, de aceea printre primele proiecte pe care le vom susţine în faţa Comisiei Europene este finanţarea prin planul Juncker cu un milliard euro a infrastructurii principale de irigaţii. Dacă vom reuşi, vom afla undeva în septembrie sau octombrie.”

Conform planului Juncker, se doreste crearea unui fond European pentru Investitii Strategice (EFIS), in parteneriat cu Banca Europeana de Investitii. La acest plan s-au inscris deja numeroase proiecte printre care instalarea unui cablu submarin de fibră optică în Portugalia, Insulele Canare și Brazilia, construirea unui nou terminal al aeroportului din Frankfurt sau modernizarea spitalelor din Valonia sunt câteva dintre proiectele aflate pe listă.

Ministrul, Daniel Constantin, a mai declarat:Necesită investiții de un miliard de euro, sumă care va fi asigurată fie de la buget, fie din parteneriate de tip public-privat.” Tot acesta a adaugat ca lucrarile la retelele pentru irigatii secundare vor fi efectuata pana in 2016 si ca valoarea proiectului se ridica la 370 de milioane de euro, care vor fi alocati din Planul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), insa inca se cauta surse de finantare pentru refacerea retelelei principale de irigatii.

Statul Roman doreste transparenta cu privire la organismele modificate genetic
Proiectele de investiţii ale beneficiarilor PNDR simplificate

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit