Romania exporta miere catre Germania si Spania

In acest weekend, pe platoul Baneasa din Bucureti, s-a desfasurat Târgul Naţional al Mierii, cu aceasta ocazie presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea a declarat ca producatorii romani de miere exporta mai mult de jumatate din productia anuala de miere catre tarile din Europa: “Exporturile de miere se ridică la 50 – 60% din producţia totală anuală de miere, de circa 20.000 de tone, iar 80% din ceea ce exportăm pleacă în Germania şi restul în Spania şi ţările nordice, de fapt în zonele în care se înregistrează cel mai mare consum de miere. Mierea românească mai ajunge şi în China sau în Orientul Mijlociu, dar în cantităţi minuscule. Anul trecut nu am exportat prea multă miere pentru că nu am avut de unde, în condiţiile unei producţii slabe, sub media ultimilor ani, însă noi, membrii ACA, ne-am acoperit toate contractele de export.”
Acesta  a mai anuntat ca mierea care o exportam este vrac, intrucat produsele finite sunt mai greu acceptate pe piata din UE din cauza concurentei: “Din păcate, pe piaţa europeană este foarte greu să intri cu produs finit, în sensul că trebuie să cauţi tu magazine şi nu rentează din punct de vedere economic. Îţi trebuie un partener serios să distribui acolo, dar deocamdată nimeni nu s-a arătat interesat să cumpere miere la borcan. Deşi sectorul apicol românesc este pregătit să facă faţă exportului de produse ambalate, deocamdată nu există interes pentru beneficiarii de acolo. Este mult mai ieftin să cumperi, dar şi mult mai uşor să transporţi butoaiele cu miere.”
Presedintele ACA Ioan Fetea este de parere ca sectorul apicol din Romania are un curs ascendent, acest fapt datorandu-se si sprijinului financiar primit de catre crescatorii de albine: “Sectorul de miere ecologică a fost un sector care a debutat foarte bine în România. Sunt în conversie şi certificare aproape 100.000 de familii de albine, iar în cei mai buni ani s-au obţinut în jur de 3.000 – 3.500 de tone de miere ecologică. Problema este că, în prezent, dacă aceşti apicultori care s-au aflat în perioada de conversie şi au beneficiat de sprijin financiar, acesta a dispărut după ce au devenit autorizaţi. Aşteptăm să vedem ce fonduri vom avea pe apicultura ecologică pe noul PNDR 2014 -2020.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *