Home / Stiri / Romania va primi fonduri de 168 de milioane de euro pentru pescuit

Romania va primi fonduri de 168 de milioane de euro pentru pescuit

Prin Noul Program Operational pentru Pescuit 2014-2020 care va intra in vigoare de la sfarsitul verii, Romania va beneficia de fonduri europene in valoare de 168 de milioane de euro. George Turtoi, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a precizat ca “Noul Program Operational pentru Pescuit a fost trimis informal catre Comisia Europeana si am primit deja comentariile informale din partea lor. Speram ca spre finalul verii sa avem lansate sesiunile de depunere de proiecte pe intreg programul. Vor fi multe schimbari pe POP, pentru ca vom incerca, pe cat posibil, sa replicam sistemul de gestiune al PNDR si vom adopta toate solutiile de simplificare si de debirocratizare care se realizeaza pe PNDR, inclusiv intarirea controalelor”

Domnul Turtoi a mai precizat ca pentru a intampina problemele de absortie a fondurilor europene, evaluarea proiectelor de pe noul POP nu va fi externalizata: “O noutate absoluta pe noul POP este ca evaluarea nu va mai externalizata. Va fi in house. Incercam sa crestem capacitatea Autoritatii de Management, astfel incat sa reusim sa facem evaluarea in interiorul autoritatii, fara sa mai externalizam. Am observat din experienta programului trecut ca singurul program care niciodata nu s-a blocat a fost cel care nu a externalizat nimic, adica PNDR. Celelalte programe care au externalizat evaluarea s-au blocat pentru ca au aparut probleme la organismele intermediare. Programele structurale sunt putin diferite fata de cele pe FEADR. Pe acest program, fiecare stat trebuie sa isi faca fise de masuri, detaliate, cu beneficiari, cu cheltuieli eligibile, cu tipuri de investitii si cu criterii de selectie. In schimb, programele structurale sunt mult mai simple pentru ca iti alegi doar masurile pe care vrei sa le implementezi, faci doar fundamentarile, analiza swot, demonstrezi ca iti trebuie masurile respective, aplici prevederile din regulament si spui care este sistemul tau de gestiune si control. Este mult mai simplu decat pe PNDR, care este cel mai complex program pe care il face orice stat membru. Speram ca si pe POP vom avea aceeasi performanta ca si pe PNDR, daca nu vor aparea ceva instabilitati politice”.

In opinia lui Ciceronis Cumpanasoiu, director general al Autoritatii de Management pentru POP din cadrul MADR, obiectivul principal al viitorului program de pescuit este cresterea consumului de peste autohton, deoarece in Romania se consuma peste 80% peste din import.

Tinerii din Timis interesati de sectorul apicol
A fost aprobat sprijinul financiar pentru crescatorii de bovine, ovine si caprine

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit