Home / Stiri / Romania va sti in urmatoarele saptamani daca poate utiliza samanta tratata cu neonicotinoide

Romania va sti in urmatoarele saptamani daca poate utiliza samanta tratata cu neonicotinoide

Fermierii din tara noastra vor afla in urmatoarele doua saptamani daca Comisia Europeana va aproba cererea de derogare a utilizarii de samanta tratata cu neonicotinoide. Trebuie reamintit ca atacul de ratisoara, Tanymecus dilaticollis, la cultura de porumb poate afecta in totalitate terenul cultivat.

Pe teritoriul UE, Ungaria si Bulgaria sunt singurele tari care au derogare pentru a utiliza samanta tratata. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a anuntat ca in urmatoarele doua saptamani se va trimite o solicitarea la Comisia Europeana in vederea obtinerii acceptului de a utiliza astfel de samanta in culturile de proumb din primavara: ”Ar trebuie ca până la utilizarea semințelor în primăvară deja să avem discuția de principiu făcută cu Comisia. Comisia Europeană nu își dă avizul ci procedura presupune că un stat membru notifică intenția de a utiliza sămânță tratată cu neonicotinoide și în comitetul de specialitate se discută cu statele membre și ulterior se consideră ca fiind acceptată solicitarea unui stat membru. Eu cred că în două săptămâni, maxim, putem trimite solicitarea la Comisia Europeană”.

Ministrul Irimescu a tinut sa precizeze ca Autoritatea Europeana pentru Siguranța Alimentelor a suspendat in urma cu un an utilizarea acestor substante: ”Urmează să transmitem solicitarea pe neonicotinoide, dar trebuie să ne reamintim că utilizarea acestor substanțe a fost suspendată pentru doi ani, anul acesta EFSA, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor va reanaliza situația. Acest subiect l-am discutat și cu comisarul Vytenis Andriukaitis, în 18 ianuarie la Bruxelles. Noi vom solicita derogare pentru că România este un caz aparte în care avem mari probleme cu dăunătorii. Chiar și Comisia Europeană când a efectuat un audit anul trecut a constat acest lucru. Sigur că trebuie să avem în vedere să nu facem exces de zel, să limităm de la an la an, cât mai mult aplicarea neonicotinoidelor și prin efectuarea pe scară largă a rotației culturilor, o chestiune elementară pentru agricultori”.

Zeci de oi otravite in Judetul Giurgiu
Mai putine cereale in 2015

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit