Home / Stiri / Salamul de Sibiu este oficial produs de Indicatie Geografica Protejata (IGP)

Salamul de Sibiu este oficial produs de Indicatie Geografica Protejata (IGP)

Intr-un document publicat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se arata ca Salamul de Sibiu este oficial produs de Indicatie Geografica Protejata, inregistrat in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicațiilor Geografice Protejate. Preparatul capata denumirea de indicatie geografica protejata, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Conform  documentului caracteristicile produsului sunt: “Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne de porc provenita de la porci ajunsi la maturitate si din slanina tare. Amestecul este umplut in membrane naturale si/sau colagenice si supus afumarii cu lemn de esenta tare, maturarii şi uscării la rece. Pentru maturare se utilizeaza produse alcoolice – vin alb, vin rosu, vin rose, coniac, vinars, vinuri spumante, bere neagra. De asemenea, sunt folosite culturi de mucegai nobil (spori) – Penicillium nalgiovensis sau un amestec de diferite tipuri Penicillium, care contin obligatoriu Penicillium nalgiovensis.

Cea mai importanta contributie in crearea gustului sunt aromele formate in cursul
fermentatiei (care incepe din momentul umplerii in membrana si se desavarseste prin procesele de afumare la rece si maturare-uscare) din zaharurile adaugate, din aminoacizii existenti sau din cei formati prin hidroliza proteinelor, precum si cele formate prin degradarea lipidelor.

Astfel, Salamul de Sibiu avand o perioada de maturare-uscare indelungata (minim 60 de zile in prezenta mucegaiului nobil) are o aroma specifica, inconfundabila.

Romania are o traditie de peste 100 de ani in producerea Salamului de Sibiu, pentru care exista o documentatie foarte bogata care atesta ca produsul a inceput concomitent in doua zone diferite din Romania, arealul Sibiului (Medias) si cel a Vaii Prahovei.”

Reprezentantii din cadrul Ministerului de Agricultura estimeaza o crestere a  cererii de Salam de Sibiu pe piata externa odata cu intrarea in vigoare a calitatii de produs de indicatie geografica protejata.

salam sibiu produs de indicatie geografia protejata

Intalnire intre Ministrul Agriculturii Achim Irimescu si crescatorii de albine
Numarul fabricilor de lapte in scadere

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit