Salata extratimpurie de iarna

Salata de gradina este o planta care creste rapid, se vinde bine si este foarte sanatoasa. In acelasi timp o gradina cu salata poate fi transformata relativ usor intr-o mica afacere de familie.

O capatana de salata verde se vinde la piata cu cativa lei bucata.

Secretul succesului consta insa in iesirea pe piata cat mai rapida, inaintea celorlalti producatori. Acest lucru poate fi posibil doar prin cultivarea de salata extratimpurie de iarna.

Iata cum puteti face acest lucru.

Din capul locului trebuie spus ca veti avea nevoie de sere cu temperatura reglabila, astfel incat media de temperatura sa fie in jurul valorii de 15-18 grade. Aceasta este temperatura ideala pentru o productie reusita de salata verde, in caz contrar, daca temperaturile sunt prea mari sau prea mici, rezultatele pot fi compromise.

In ceea ce priveste solul, salata verde prefera solurile negre, bogate in substanta organica (humus).

Salata verde se inmulteste prin seminte (in jur de 2-3 kg la ha).

Plantarea poate incepe din toamna, sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie. O plantare mai timpurile poate fi problematica deoarece in august-septembrie temperaturile trec mult de 18 grade ceea ce poate duce atat la intarzierea rasaririi, cat si la scaderea numarului de seminte germinate.

Semintele nu se planteaza adanc, 2 cm adancime sunt suficienti. Se va pastra o distanta de 20 de cm intre cuiburi.

De la plantare si pana la germinare (adica timp de cateva zile) este bine ca lumina sa fie intrerupta complet, un truc pe care nu toata lumea il cunoaste.

Intreruperea luminii se poate realiza foarte usor daca acoperim straturile de salata cu o folie inchisa la culoare.

De la germinarea semintelor si pana la recoltare, salata are pretentii ridicate in ceea ce priveste apa. Umiditatea trebuie sa fie de 100% iar temperatura, dupa cum spuneam si mai sus, sa nu depasasca 18 de grade Celsius (10-15 grade sunt suficiente). In schimb, la doua saptamani dupa germinare, termperaturile pot scadea treptat, salata dezvoltandu-se chiar si la temperaturi de 2-3 grade celsius.

Aceste temperaturi minime nu trebuie insa sa devina o regula, temperatura ideala fiind de 15 grade, asa cum spuneam…

O alta cerinta importanta pentru obtinerea unei salate cu frunze mari, este o luminare abundenta. Acest lucru se poate obtine pe timp de iarna (cand ziua e scurta si lumina soarelui slaba) cu ajutorul unor instalatii de iluminat, special proiectate pentru uzul in sere.

Salata are o perioada de vegetatie scurta, in jur de o luna-jumate. In aceste conditii pot fi obtinute mai multe productii de salata de sera, din toamna pana in primavara.

Lucrarile de intretinere contau in principal in lucrari de irigare (200-300 de metri cubi la hectar), mentinerea unei temperaturi si luminozitati optime, plivirea buruienilor concurente (daca este cazul) si eventual lucrari de fertilizare a solului cu ingrasaminte pe baza de azot.

Din primavara, cand conditiile de clima o permit, salata verde poate fi cultivata si in gradina sau in camp deschis, atat prin rasaduri cat si direct din seminte.

Cultivarea in gradina este mai usoara si mai ieftina decat cultivarea in sere, are insa propriile dezavantaje, cum ar fi o expunere crescuta la daunatori, dar mai ales iesirea pe piata cu intarziere, mult dupa salata extratimpurie de iarna.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *