Home / Vita de vie si vin / Sapte pasi esentiali pentru a obtine un vin bun

Sapte pasi esentiali pentru a obtine un vin bun

Tehnologia de obtinere a vinului este complexa, este o adevarata stiinta care implica cunoasterea proceselor fizico-chimice utilizate la prepararea vinului.

Calitatea licorii lui Bachus este conditionata de mai multi factori, incepand cu structura strugurilor, vinificatia primara, fermetarea mustului, stabilizarea si invechirea vinului.

1. Un factor care influenteaza in mod direct calitatea vinului, aciditatea si dulceata este momentul de recoltarea a strugurilor. Strugurii trebuie culesi cand boabele au o crestere maxima in greutate si cand indicele gluco-acidimetric este optim, pentru tipul de vin care urmeaza sa fie produs.

2. Un alt proces care are impact asupra savorii intense a vinului este metoda de zdrobire a boabelor de struguri. Zdrobirea consta in ruperea pielitelor si faramarea boabelor pentru a pune in libertate mustul si miezul.

3.  Presarea bostinei este un alt factor care are impact direct asupra calitatii produsului final. Prin acest proces se urmareste extragera completa a mustului din bostina si mustuiala. In acest proces sunt utilizate prese discontinue sau continue, care trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a avea eficienta maxima: sa aiba putere ridicata de presare, sa lucreze rapid, sa asigure presare progresiva, sa aiba constructie simpla, sa fie fiabila si usor de intretinut.

4. Precesul de limpezire a mustului asigura obtinerea de vin limpede cu gust bine defintit si culoare clara. In urma procesului de presare rezulta un must tulbure ce contine numeroase resturi (pielita, seminte, chiorchini, praf, frunze, etc.). Pentru indepartarea acesstor resturi se limpezeste mustul prin diferite metode: spontan, prin centrifugare, prin folosire frigului artificial sau cu doxid de sulf.

5. Corectarea mustului este un proces tehnologic ce trebuie efectuat pentru ca vinul sa aiba o compozitie chimica armonioasa. Se poate corecta cantitatea de zahar, de alcool, culoarea si aciditatea.

6. Pentru a obtine un vin bun trebuie controlata temperatura de fermentare a mustului. Astfel se obtine fermentare completa in 60 de zile daca temperatura de fermentare este de 10C,  fermentare completa la temperatura de 20C in 15 zile si trei zile daca fermentarea se realizeaz la 30ºC.

7. Procesul de maturizare a vinului este un alt proces tehnologic care trebuie bine urmarit pentru obtinerea unui vin bun. In perioada de maturatie au loc procese fizico-chimice, caracterizate prin pH ridicat. Durata maturatiei variaza intre sase luni si un an si jumatate, in functie de tipul vinului.

pastrarea vinurilor bune

Fainarea Vitei-de-vie
Struguri negri de masa

About Natalia p

Check Also

Lucrari de vara specifice la vita de vie

Lucrarile la plantatia de vita de vie imbunatatesc productia si calitatea boabelor de struguri obtinute. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit