Home / Cresterea animalelor / Scopul ingrasarii purceilor si metodele de ingrasare

Scopul ingrasarii purceilor si metodele de ingrasare

Scopul principal in cresterea suinelor este productia  de carne si grasime cu costuri minime. Obiectivele activitatii de crestere a purceilor sunt: realizarea unui spor zilnic de greutate, pentru ca perioada de ingrasare sa fie cat mai scurta; consumul de furaje sa fie optim, randamentul la sacrificare de carne si grasime sa fie mare; calitatea carnii si a grasimii sa fie cat mai buna.

Purceii sunt selectati de mici pentru ingrasare. Metodele utilizate sunt: ingrasare pentru carne, ingrasare pentru bacon, ingrasare mixta, ingrasare pentru grasime.

Ingrasarea pentru carne. In acest sistem furajele de baza sunt cerealele, cartofii cu adaos de concentrati si rezidurile industriale cu adaos de concentrate. Acest sistem de ingrasare s-a dezvoltat in corelatie cu resursele naturale existente in zona.

Ingrasarea pentru bacon. La aceasta metoda se urmareste obtinerea de bacon cu calitati nutritive ridicate si cu aspect excelente. Grasimea trebuie sa fie foarte alba, cu consistenta, stratul maxim de grasime nu trebuie sa depaseasca 4 cm. La aceasta metoda de ingrasare se preteaza foarte bine puceii din rasele Marele Alb si Landrace.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca suinele pentru a da randament bun in sistemul de ingrasare pentru bacon sunt: sa fie din rase precoce care la 6-8 luni sa ajungă la 100 kg; sa aiba pielea alba si subtire, parul alb si fin; sa posede osatura fina cu randament mare la taiere; sa aiba suncile bine dezvoltate; peretele abdominal trebuie sa fie gros si carnos, cavitatea abdominala redusa. Se recomanda introducere purceilor in acest sistem de ingrasare dupa varsta de 16-18 saptamani.

Ingrasarea mixta a purceilor, are ca scop obtinerea de carne si de grasime. Procesul de ingrasare incepe de la varsta de sase luni si se incheie cand porcul ajunge la 140-160 kg, adica la varsta de un an.  Aceasta metoda de ingrasare este utilizata si in sistem gospodaresc si in sistem industrial.

Ingrasarea pentru grasime, are ca scop obtinerea de grasime. Pentru aceasta metoda se preteaza exemplarele de suine adulte, scoase de la reproductie care au greutate mare. Furajele acestora sunt bazate pe carbohidrati.

ingrasarea porcilor, metode de ingrasare a suinelor

Hrana ideala pentru animale: furaje concentrate vegetale, furaje de volum
Vacile de lapte, hranirea eficienta

About Natalia p

Check Also

Gestatia la Ovine. Recomandari pentru perioada de fatare

Gestatia la ovine dureaza 150 de zile.  Perioada de gestatie poata fi influentata de starea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit