Home / Legume / Semanatul fasolei

Semanatul fasolei

Fasolea (Phaseolus vulgaris) este o planta agățătoare anuală, originară din America, intrebuintata in preparatele alimentare.

Fiind o planta leguminoasa, aceasta fixeaza in sol o cantiate mare de azot atmosferic.

In bucatarie, sunt utilizate atat pastaile tinere, cat si boabele recoltate dupa ce acestea s-au uscat.

 

Solul:
pH-ul optim: 5.5-7.5
Fasolea este o specie care are nevoie de soluri afanate, drenate, reavene si cu o fertilitate moderata spre ridicata.

 

Pregatirea terenului:
Incepe toamna cu o aratura adanca (25-30 de cm) si se continua primavara cu aplicarea de amendamente pentru corectarea solului (daca este cazul), dar si aplicarea ingrasamintelor organice. Acestea se incorporeaza.

 

Epoca semanatului:
Se alege in functie de zona:
• in zonele sudice ale tarii: 22-25 aprilie
• in zonele nordice ale tarii: 5-10 mai

La momentul semanarii, pamantul trebuie sa nu aiba temperaturi scazute sau exces de apa.

 

Temperatura:
Este un factor extraordinar de important pentru dezvoltarea optima a plantelor.
Semintele germineaza in cca 10-14 zile la o temperatura de 15 grade Celsius, dar cu asigurarea unui optim de 25-28 de grade Celsius, germinarea se poate scurta pana la 5-7.

 

Semanatul:
Se face folosind tehnica cuiburilor.
Adancimea de semanat: 3-5 cm
Distanta intre randuri: se stabileste in functie de specie, dar in medie, se foloseste o distanta cuprinsa intre 50-80 de cm
Distanta intre cuiburi pe rand: 30-40 cm

 

Lucrari de ingrijire:
Se asigura irigare corespunzatoare si un mediu cu cat mai putine buruieni.

 

Sursa foto: www.gradinamea.ro

Seminte de vinete albe
Semanarea semintelor de pastarnac

About Stiri Agricole

Check Also

Seminte profesionale ardei Kapia

Dinamica F1 RZ Ardei Kapia cu fructe foarte mari. Planta are creștere puternică dar compactă, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit