Home / Legume / Semanatul fasolei

Semanatul fasolei

Fasolea (Phaseolus vulgaris) este o planta agățătoare anuală, originară din America, intrebuintata in preparatele alimentare.

Fiind o planta leguminoasa, aceasta fixeaza in sol o cantiate mare de azot atmosferic.

In bucatarie, sunt utilizate atat pastaile tinere, cat si boabele recoltate dupa ce acestea s-au uscat.

 

Solul:
pH-ul optim: 5.5-7.5
Fasolea este o specie care are nevoie de soluri afanate, drenate, reavene si cu o fertilitate moderata spre ridicata.

 

Pregatirea terenului:
Incepe toamna cu o aratura adanca (25-30 de cm) si se continua primavara cu aplicarea de amendamente pentru corectarea solului (daca este cazul), dar si aplicarea ingrasamintelor organice. Acestea se incorporeaza.

 

Epoca semanatului:
Se alege in functie de zona:
• in zonele sudice ale tarii: 22-25 aprilie
• in zonele nordice ale tarii: 5-10 mai

La momentul semanarii, pamantul trebuie sa nu aiba temperaturi scazute sau exces de apa.

 

Temperatura:
Este un factor extraordinar de important pentru dezvoltarea optima a plantelor.
Semintele germineaza in cca 10-14 zile la o temperatura de 15 grade Celsius, dar cu asigurarea unui optim de 25-28 de grade Celsius, germinarea se poate scurta pana la 5-7.

 

Semanatul:
Se face folosind tehnica cuiburilor.
Adancimea de semanat: 3-5 cm
Distanta intre randuri: se stabileste in functie de specie, dar in medie, se foloseste o distanta cuprinsa intre 50-80 de cm
Distanta intre cuiburi pe rand: 30-40 cm

 

Lucrari de ingrijire:
Se asigura irigare corespunzatoare si un mediu cu cat mai putine buruieni.

 

Sursa foto: www.gradinamea.ro

Seminte de vinete albe
Semanarea semintelor de pastarnac

About Stiri Agricole

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit