Sfaturi pentru ingrijirea pasarilor iarna

gaini in curte iarna

 

Iarna este un anotimp care testeaza limitele rezistentei, mai ales in cazul animalelor, atat din cauza conditiilor climatic, cat si al schimbarii ratiei alimentare. Pentru pasari, perioada de iarna este mai dificila, deoarece temperatura  corporala este de 41-42°C si, spre deosebire de mamifere, nu dispun de mecanisme de termoreglare la fel de eficiente. Este foarte important sa le asiguram conditiile de adapostire care sa suplineasca adaptarea acestora la factorii de umiditate si de temperatura din anotimpul rece.

In cele mai multe dintre gospodariile populatiei nu exista posibilitatile tehnologice din fermele specializate in cresterea pasarilor. Ca urmare, frigul, reducerea duratei zilei si, implicit , a luminii naturale, duce la o productie saraca de oua si la naparlire. Desi este un fenomen fiziologic natural,prin care organismul se reface, are ca efect incetarea ouatului si caderea penelor. Foarte important este faptul ca, dupa  faza naparlirii, pasarile nu mai intra la ouat.

Pentru a asigura temperatura propice, pasarile nu trebuie lasate libere prin curte, ci tinute in adaposturi izolate termic. Numarul acestora nu trebuie sa depaseasca 5-6 pe metru patrat.          Caldura biologica degajata de pasari poate sa mentina o temperatura suficienta in adaposturi, dar in zilele foarte geroase, este recomandata folosirea unor surse de incalzire. Daca nu exista posibilitatea utilizarii unor asemenea surse, trebuie evitata scaderea temperaturii sub 10-12°C. O modalitate eficienta este izolarea ferestrelor, usilor de acces, si a oricaror deschideri prin care s-ar putea pierde caldura produsa de pasari.

In spatiu inchis aerul nu va  mai fi la fel de curat ca cel din atmosfera. Pasarile consuma oxigenul prin respiratie si incarca aerul cu gaze daunatoare. La fel de importanta este, deci, existenta unor cosuri de ventilatie, daca este posibil sau deschiderea la nevoie a ferestrelor, pe o perioada de timp delimitata.

Pentru a evita aparitia unor boli generate de umiditatea prea mare,cum ar fi micoplasma, bronsita infectioasa,LTI etc., in adaposturi trebuie asternute paie uscate, care trebuie improspatate cel putin in fiecare zi.

Asigurarea alimentatiei corespunzatoare este partea cea mai importanta a ingrijirii pasarilor. Pe timpul iernii lipsa furajelor verzi duce la reducerea semnificativa a substantelor nutritive din alimentatie. Din acest motiv este utila introducerea in alimentatia pasarilor a suplimentelor proteino-vitamino-minerale : Romzeofort ,Vitamina AD3E, Ovoplus, Complex Polivitaminic Buvabil Romvac 3, Romstarter 9+1 A si Vita B Complex.

De asemenea, este importanta prezenta apei in adaposturi,care  trebuie sa fie curata, proaspata, la temperatura mediului sau calda. Se recomanda a fi verificata de cel putin 2- 3 ori pe zi  sau chiar mai des in cazul zilelor mai friguroase pentru a nu ingheta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *