Home / Plante tehnice / Sfecla de zahar, particularitati

Sfecla de zahar, particularitati

Sfecla de zahar, Beta vulgaris este o planta bineala cultivata in special pentru obtinerea zaharului. Valoarea economica a acesteia este data de faptul ca radacina pivotanta si groasa contine la maturitate zahar, aproximativ 20% . Deci este materie prima pentru industria zaharului. De asemenea radacinile, coletele si frunzele sunt nutreturi suculente pentru animale. Sunt utilizate si reziduurile provenite de la extragerea zaharului, din acestea se obtin taiteii de sfecla si melasa.

Zonele in care se dezvolta foarte bine cultura de sfecla de zahar sunt cele calde si insorite din Campia de Vest, Campia Transilvaniei si in nord-estul Moldovei. Culturile premergatoare infiintarii plantatiei de sfecla sunt cele care lasa in urma numeroase resturi vegetale ca cerealele de toamna, cartoful, ovazul, cruciferele si sfecla de zahar furajera.

Tehnologia de cultura:

1. Pregatirea terenului, consta in efectuarea unor lucrari de dezmiristire si fertilizare. Aratura trebuie efectuata la 30 de cm cu scormonitorul. Se va efectua nivelarea a temeinica solului, urmata de  lucrarile specifice de pregatire a patului germinativ. Fertilizarea trebuie efectuata tinandu-se seama de consumul specific de elemente nutritive foarte ridicat pentru aceasta cultura.

2. Semanatul se realizeaza primavara devreme cand temperatura solului devine optima. Se cultiva pe randuri la distant de 40-50 cm intre randuri, la 2-4 cm adancime. Pentru o cultura buna trebuie sa se asigure o densitate de 100-110 mii plante /ha recoltabile pe terenul irigat si 80-100 mii plante/ha pe cel neirigat.

3. Ingrijirea culturii. Lucrarile specifice de ingrijire a culturii sunt: raritul, irigarea, erbicidarea, combaterea bolilor si combaterea daunatorilor.

Raritul se poate realiza dupa aparita celei de-a doua perechi de frunze si se realizeaza manual. In zonele secetoare, pentru a creste productivitarea se recomanda o prima udare in iunie, odata cu inceperea procesului de ingrosare a radacinilor. Irigarea se intrerupe cu aproximativ o luna inaintea recoltarii. Pentru a impiedica imburuienarea culturii se recomanda efectuarea de tratamente specifice. Trebuie  efectuate tratamentele preventive specifice impotriva bolilor: cercosporioza, fainare si rizomania.

4. Recoltarea se efectueaza mecanizat, cand radacina a acumulat cantitatea maxima de zahar.

cultura de sfeclade zahar

Soiul timpuriu de soia Felix, dezvoltat in cadrul SCDA Turda
Lucerna (Medicago sativa) specificatii cultura

About Natalia p

Check Also

Lucerna (Medicago sativa) specificatii cultura

Lucerna, Medicago sativa este o planta  ierboasa, cu proprietati furajera nutritive foarte ridicate. In tara …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit