Home / Stiri / Soia modificata genetic ar putea deveni cultura principala in Romania

Soia modificata genetic ar putea deveni cultura principala in Romania

Un ultimul timp sunt tot mai multe dezbateri ce au ca tema principala culturile de soia modificata genetic. Fermierii si reprezentantii lor cer ca decizia de cultivare a acestei plante leguminoase sa fie pozitiva intrucat tara noastra dispune de conditii prielnice pentru dezvoltarea acestor cultui.
In favoarea masurii pledeaza si Nini Sapunaru, președintele Comisiei de agricultura. Acesta vine cu argumente puternice: “România este singura țară europeană care poate cultiva cu succes soia modificată genetic. Avem cam 3,8 milioane de hectare ce pot fi cultivate cu soia. Dacă facem rotația culturilor, ar fi 600-700.000 de hectare pe an cu producții bune, cu peste 200 kg de azotat economisit (prin fixarea lui în sol), deci 5 milioane de lei, înmulțite cu 600.000 de hectare și cu o producție medie de 3-3,5 tone la hectar, vedem că această cultură poate însemna un important procent din PIB.”
Presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu este consternat de faptul ca “avem voie să consumăm soia modificată genetic, dar nu avem voie să cultivăm”.
Cornel Stroescu, fermier, sustine ca este aberant ca Romania sa cheltuie sume importante de bani pentru a importa soia modificata genetic, cand o putem produce cu mare succes la noi: “În fiecare an, 250 de milioane de dolari sunt plătiți de România pentru importul de soia. Este suma pe care o scoatem din țară când am putea să o aducem noi în țară, prin export de soia. Țara noastră are condiții propice pentru cultivarea soia. Este o plantă fixatoare de azot, fixează aproximativ 100 kg de azot pe hectar. Astfel, în anul următor folosești mai puțin cu 100 de kg de azot și obții aceeași producție. Sunt unii care se tem că vom cultiva prea multă soia. Nu avem cum. La 1.500 ha cultiv 300 ha cu soia. Nu pot semăna, în fiecare an, pe aceeași solă tot soia pentru că sunt nevoit să fac rotația culturilor”.

In 2014 Galatiul a fost fruntas la productia de rapita
A fost prezentat raportul de activitate pentru 2014 al APPRS

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit