Home / Plante tehnice / Soiul timpuriu de soia Felix, dezvoltat in cadrul SCDA Turda

Soiul timpuriu de soia Felix, dezvoltat in cadrul SCDA Turda

Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Turda desfasoara activitate constanta de cercetare in programul de ameliorare a soiurilor de soia. Specialistii de aici au ca scop crearea de soiuri cu perioada de vegetatie scurta, care sa ajunga la maturitate devreme, cu rezistena crescuta la boli si daunatori, care poate fi recoltata rapid.

Soiul Felix, a fost creat din soiurile timpurii Maple Presto si Merit ce isi au originile in America de Nord. Acestea au caracteristici foarte bune, sunt productive, rezistente la cadere si la scuturare.

Caracteristicile soiului Felix: tufa compacta, port erect, crestere semideterminata, talie inalta (inaltime de 94 cm), insertia primelor pastai bazale  este buna. Culoarea pubescentei este cenusie, in timp ce culoarea florilor este violeta, la fel ca la majoritatea soiurilor create la SCDA Turda. La maturitate pastaia este de culoare cafeniu deschis iar bobul galben, de forma ovoidala. Media masei a 1000 de boabe este de 178 grame.

Soia Felix se remarca si prin rezistenta foarte buna la cadere si scurturare care, alaturi de inaltimea buna de insertie a pastailor bazale, face ca soiul sa prezinte o foarte buna pretabilitate la recoltatul mecanizat. In conditii de infectie naturala, soiul este rezistent la bacterioza (Pseudomonas glycinae) si putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), foarte rezistent la mana (Peronospora manshurica). Perioada medie de vegetatie este de 122 zile.

Soia Felix prezinta indici de calitate superiori si se remarca indeosebi prin continutul ridicat in proteina atinge 41,5%,  fiind superior celorlalte soiuri. Continutul mediu de grasimi este de 20,2%. In privinta productiei de proteina la unitatea de suprafata,  cu 1220 kg/ha soiul Felix a depasit toate celelalte soiuri. Productia de grasimi este, in medie, de 590 kg/ha.

In concluzie soiul de soia Felix este productiv are perioada de vegetatie scurta, face posibila recoltarea in prima jumatate a lunii septembrie, constituind astfel o foarte buna premergatoare pentru cerealele de toamna. Se recomana cultura de soia Felix in zonele  favorabile din Transilvania, Moldova si Campia de Vest.

soia felix

Boli si daunatori la cultura de floarea soarelui
Sfecla de zahar, particularitati

About Natalia p

Check Also

Lucerna (Medicago sativa) specificatii cultura

Lucerna, Medicago sativa este o planta  ierboasa, cu proprietati furajera nutritive foarte ridicate. In tara …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit